U Odboru za privredu Narodne skupštine Republike Srpske danas je počelo javno saslušanje o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika železne rude “Ljubija”.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM, a “Arselor Mital” 63 miliona KM.

Jevgenij Zotov, direktor “Izrael investment grupe” rekao je da ova kompanija nudi 92 miliona KM za državni kapital u rudniku, još 65 miliona KM u investicije i zapošljavanje više od 300 novih radnika. On je naveo da su radom “Arselom Mitala” u RS nezadovoljni i rukovodstvo RS i opozicija. On je rekao da je IIG kompanija sa rusko izraelskim kapitalom

– Želimo promeniti nabolje situaciju u proizvodnji i industriji železne rude u Srpskoj i približiti je periodu kako je to bilo u bivšoj Jugoslaviji – rekao je Zotov.

On je rekao da je “Izrael investment grupa” formirana kapitalom iz Izraela, Rusije i partnera u više država. On je ponovio da “Izrael investment grupa” nudi povećanje broja članova Upravnog odbora /UO/ Rudnika železne rude “Ljubija” u kojem bi bili nezavisni direktori.

– Nudimo da po jednog člana UO `Ljubija` imenuju vladajuća koalicija i Savez za promene. Ovo bi bio transparentan postupak za buduće događaje u poslovanju `LJubije` – ponovio je Zotov.

“Arselor Mital”: Uložili smo oko 388 miliona KM u privredu Srpske

Predstavnici Arselor Mitala skoncetrisali su se na svetski imidž svoje kompanije i na finansijske pokazatelje u BiH.

Gneralni direktor “Arselor Mitala Prijedor” Mladen Jelača rekao je danas da je ova kompanija do sada u Republici Srpskoj i BiH ostvarila dobit od 117 miliona KM. Jelača je naveo da je od ovog iznosa 98 miliona KM investirano u otvaranje novog kopa, razvoj, nabavku neophodne opreme, kupovinu zemljišta i drugo, prenosi Srna.

– Ukupno, od 2004. godine direktno i indirektno smo dali doprinos sa više od 388 miliona KM u privredu Republike Srpske – rekao je Jelača.

Jelača je ponovio da odluka o prodaji akcija RŽR “LJubija” može dovesti do ozbiljnog rizika po ekonomsku stabilnost celog regiona ako bude data prednost kompaniji bez iskustva u rudarstvu.

U prezentaciji o kompaniji “Arselor Mital” navedeno je da je ova kompanija vodeća u svetu u proizvodnji čelika i u rudarstvu sa više od 210.000 zaposlenih u 60 zemalja.

Javnom saslušanju prisustvuje potpredsednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Zoran Tegeltija, predstavnici oba ponuđača, sindikata i malih akcionara, Grada Prijedora, šefovi poslaničkih klubova i radnih tela Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik NDP Dragan Čavić, koji je ranije upozoravao na štetnost prodaje rudnika “Ljubije” izraelskoj kompaniji o čemu je nedavno i pisao “EuroBlic”, negodovao je što su ga organizatori javnog saslušanja smestili u poslednje redove skupštinske sale.

– Izvinjavam se, ima li mesta u dvorištu – povikao je Čavić.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo optužio je predsednika Odbora za privredu Dušana Berića da krši skupštinski poslovnik jer mu uskraćuje pravo da postavlja pitanja tokom javnog sasušanja.

Skupštinski Kolegijum je 25. aprila upoznat o odluci Odbora za privredu da danas bude održano javno saslušanje.

Vlada Republike Srpske ranije je donela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Sinoć je predsednik DNS Marko Pavić još jednom ponovio da DNS ne može podržati prodaju RŽR izraelskoj kompaniji zato što smatraju da nisu kredibilni, niti garantuju da će se ruda u “Ljubiji” kopati.

Juče su obe strane pisala poslanicima. Arselor Mital poziva odgovorne da pre donošenja konačne odluke dobro razmotre sve činjenice i okolnosti. Izraeli investment grupa poručuje da se ne bavi politikom i poslanike pozivaju da objektivno ocene ono što, kako navode, može objediniti političare i investitore. Pismo poslanicima Parlamenta uputili su i sindikalci prijedorskog Mitala. Zabrinuti su, kako kažu, za sudbinu svojih radnih mesta.

EuroBlic