Ako se nešto ponavlja u više navrata onda se ne radi o slučajnosti, već o sistemu koji „jede“. Trojica premijerligaških arbitara neće biti delegirani do kraja sezone zbog „grehova“ na utakmicama u kojima je igrao jedan klub – sarajevski Željezničar.

Piše: Slavko BASARA

Goran Paradžik iz Ljubuškog je sudio utakmicu u Bijeljini između Radnika i Željezničara, gosti su pobedili minimalno, ali „nadležni“ nisu bili zadovoljni njegovom arbitražom, pa je morao „pod led“. Potom je istu sudbinu doživeo i zvanično najbolji arbitar Republike Srpske za 2016. godinu u izboru FS Republike Srpske i Sportskog žurnala, Zoran Grbić iz Prijedora. On je sudio revanš susret polufinala Kupa BiH na Grbavici, Željezničar – Široki Brijeg 0:3. Njegov greh je, gle čuda, obostran?! Je li zato što dolazi iz Republike Srpske i što je najbolji? Poslednji u nizu „glavom je platio“ još jedan sudija iz srpskog entiteta, Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva. Željo nije pobedio u Tuzli (2:2) čime je propustio priliku da pobegne značajnije aktuelnom šampionu Zrinjskom u borbi za titulu, a nakon susreta na „Tušnju“ izvršena je analiza i zaključeno: Bjelica neće biti delegiran do kraja sezone!

Projekat FK Željezničar je vrlo opasan za najpopularniji i najmasovniji sport dejtonske zemlje. Ne samo što sudije „padaju“ na utakmicama kluba s Grbavice već zbog činjenice da se radi o političkom instrumentu Bakira Izetbegovića čija je produžena ruka, uveliko bruji sarajevska javnost, predsednik Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić, a Grbavica „lonac“ u kojem se kuhaju  svi obračuni sa onima koji nisu pogodni.

Ne tako davno nekadašnji Izetbegovićev „partijski drug“ iz SDA Fuad Kasumović iz Zenice uputio je otvoreno pismo Dini Begiću da spasi Čelik i da ne seli Zmajeve sa „Bilinog polja“ na Grbavicu. Kasumović je postao gradonačelnik Zenice kao nezavisni kandidat jer je prethodno izbačen iz SDA, a ostao je upamćen kao predsednik Čelika koji je rekao: „šampion BiH se postaje ako odnesete novac u Savez. Sakupiću i odneću ga i Čelik će biti šampion!“

Isti taj Kasumović na javnoj raspravi u gradskoj upravi Zenice oko višemilionskog duga Čelika nije propustio priliku da napadne, iz čistog mira, aktuelnog šampiona Republike Srpske Krupu u kontekstu da je „sramota da Čelik igra sa protivnikom koji dolazi iz sela sa hiljadu stanovnika“. Čudi što se odlučio baš za klub iz srpskog entiteta koji može da posluži kao primer mnogima i organizaciono i takmičarski i infrastrukturno, a preskočio je sve prvake muslimansko-hrvatske federacije koji su ušli u elitu pa igrali na tuđim terenima, u drugim gradovima kao što su Olimpik, Mladost (DK), Vitez, Metalež…

Platforma dominacije na račun fudbalske etike „sklopljena“ je na Grbavici po kojoj Republika Srpska ove godine ne može da ima predstavnika na međunarodnoj sceni.

Za početak!

Izvor: Sportski Žurnal