Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da bi ozbiljna stranka, prije podnošenja inicijative za smjenu Vlade, trebalo da napravi određenu SVOT analizu, kao i da ponudi alternativna rješenja.

Povodom najave predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da će ova stranka sa SDS-om i NDP-om uskoro u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti inicijativu za smjenu Vlade Srpske, Stevandić je ocijenio da bi trebalo prethodno uraditi analizu kakav je penzioni i zdravstveni sistem, koliko se kasni sa platama, koliki su dugovi, kao i koja su tehnička rješenja.

– Smatram da bi to trebalo uraditi i za Savjet ministara BiH i za Vladu Srpske, pa onda ocijeniti ko radi lošije, a ko ima šansu – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Podsjetivši da PDP ima “150 afera koje vrti 50 godina”, Stevandić je naglasio da je saglasan da treba kritikovati nešto što je loše, ali da se mora imati na papiru šta je to loše, a šta je alternativa.

Prema njegovim riječima, nikad ne može Vladi Republike Srpske biti alternativa Savjet ministara, koji je tri puta lošiji.

– Imamo mnogo kritika na rad Vlade, ali uvijek ponudimo neku vrstu alternative, a to sigurno nije Savjet ministara gdje nema političke većine i gdje se ne zna ko protiv koga radi. Sa tog nivoa kada kritikujete Vladu Srpske to zvuči  paradoksalno – rekao je Stevandić.

Kada je riječ o prodaji akcija u RŽR “Ljubija”, Stevandić je rekao da je razočaran ucjenama koje su uputili predstavnici preduzeća Arselor Mital.

– Njima niko nije branio da izađu sa 120 miliona boljom ponudom od preduzeća Izrael investment grupa. Umjesto toga oni su ponudili ucjene Vlade Srpske – istakao je Stevandić.

On smatra da to nije ton koji je dobar za saradnju, te da će poslanici Ujedinjene Srpske odlučiti neposredno prije skupštinskog zasjedanja kako će glasati. Stevandić je istakao da će se na zasjedanju odlučivati o cijeni, podsjetivši da postoji skuplja i jeftinija ponuda.

– Smatram da je u ovom momentu “Ljubija” već prodata, iako se vodi demagogija o tome da li da se prodaju prirodni resursi. Oni su već na ugovoru, a sada samo biramo između 62 i 90 miliona i šta poslije toga – rekao je Stevandić.

Komentarišući izjavu potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića da bi Savez za promjene i DNS trebalo da budu partneri, Stevandić je rekao da to izgleda kao da je Šarović “opalio politički šamar” predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici.

– U toj partiji se više ne zna ko je predsjednik i ko šta nudi, pošto je riječ o zauzimanju pozicija za naredne izbore u SDS-u. To je samo dokaz daljeg raspada ove stranke, a ne nekakvih namjera ko će sa kim sarađivati – istakao je Stevandić.

Izvor: SRNA/RTRS