Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da korektnost i stručnost Zlatka Kneževića, koji je nedavno razriješen sa pozicije sudije Ustavnog suda BiH, nikada nije dovedena u pitanje i da je dokazano da je trpio pritisak sudija tog suda.

Stevandić je istakao, tokom skupštinske rasprave o Obavještenju Ustavnog suda Republike Srpske o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, da je prije dva dana uputio zaključak u kojem Narodna skupština Srpske poziva Ustavni sud BiH da obavijesti parlament Srpske i širu javnost o postupku zakazivanja vanrednih sjednica, dnevnom redu, načinu rada, broju sudija i drugim relevantnim informacijama.

“Siguran sam da nam neće odgovoriti i time ćemo ih natjerati da pokažu kako krše vlastita pravila i Zakon o pristupu informacijama”, istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je Republika Srpska dobila bitku protiv visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima, narodnim poslanicima je dostavio analizu koju su radili doktori ustavnog prava, a koja je dodatni doprinos afirmaciji suvereniteta Republike Srpske koji se zasniva na Dejtonskom mirovnom sporazumu i principu da nema odlučivanja bez entiteta i naroda.

Stevandić je rekao da je analizu, koja je dodatni doprinos afirmaciji suvereniteta Republike Srpske, dostavio ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinu Konakoviću, nekim članicama UN, šefu delegacije EU u BiH Johanu Satleru, te direktoru za Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst.

On je podsjetio da je prijedlog da se imenuju domaće sudije u Ustavni sud BiH i da bez toga nema izlaska iz krize.

Stevandić je ocijenio da su juče iznesene nevjerovatne optužbe da je EBRD Srpskoj zaustavio finansiranje, što je ova institucija i sama demantovala.

On smatra da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svemu ovome drži čestito i časno.

“To je ta neka vrsta ozbiljnosti Republike Srpske i to je to gdje nema pozicije i opozicije”, zaključio je Stevandić.

Autor: SRNA/Srpskainfo