Delegacija američkog Kongresa predvođena republikancem Bobom Gudlajtom krenula je “u hitnu misiju” u BiH, Grčku, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i Metohiju i Italiju kako bi provjerila rad ambasadora SAD u tim područjima, koji su uspjeli da podstaknu etničke tenzije promovišući svoje političke favorite zaostale iz prošlosti, odbijajući funkcionere koji osjećaju da znaju ono što je najbolje za njihovu zemlju, piše “Amerikan spektejtor”.

“Američki državni sekretar Reks Tilerson je prošle nedjelje najavio da SAD više neće nalagati drugim zemljama da usvajaju američke vrijednosti. Naše ambasade na Balkanu očigledno nisu dobile tu depešu”, piše “Amerikan spektejtor”.

Časopis navodi da su “u svakoj od ovih zemalja ambasadori ostatak Obamine administracije i nastavljaju da primjenjuju naslijeđenu politiku.

“Zbog toga je teško zamisliti da će delegacija dobiti nepristrasne informacije od ambasada koje su bile snažno intervencionistički orijentisane kada je riječ o lokalnoj politici”, piše list.

U tom smislu navode se incidenti koji su propratili djelovanje američkih ambasadora poput Morin Kormak u BiH, koja je još jedna od onih koje vole amatersku “haštag diplomatiju” putem društvenih mreža i javne okršaje sa zvaničnicima, a koja je samo nedjelju dana nakon što je stigla u zemlju 2015. godine postavila blog u kome je kritikovala školski program u BiH kao diskriminišući i podsticajan za etničke podjele.

Ove godine, piše “Spektejtor”, eskalacija njenog “prepucavanja” sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dostigla je novi vrhunac, kada je “natjerala Ministarstvo Finansija da uvede Dodiku sankcije”.

List navodi i da je u Tirani došlo do sukoba američke Ambasade, odnosno ambasadora Donalda Lua i albanskog državnog tužioca.

“Premijer Edi Rama je uz podršku američkog ambasadora uništio nezavisnost našeg sudstva… Pod parolom pravosudne reforme, uspjeli su da ga politizuju”, rekao je tužilac “Spektejtoru”.

Časopis podjseća i da Makedonci masovno protestuju protiv “Tiranske platforme”, čiji je nacrt izrađen na sastanku tri makedonsko-albanske političke stranke na inicijativu Rame, kao i protiv ambasadora SAD u toj zemlji Džesa Bejlija.

List se osvrće i na rad zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Lija, koji je zadužen za politiku Stejt departmenta prema Balkanu.

“On nastavlja da često putuje na Balkan premda je samo prije nekoliko nedjelja makedonski predsjedik odbio da ga primi, toliko je bio bijesan zbog američke manipulacije njegovom zemljom”, navodi “Spektejtor” i dodaje da je Јi zato bio primljen sa više entuzijazma na Kosovu, za čije se stvaranje zaslužnim smatra američki pritisak i bombardovanje Srbije.

Ambasadori iz Obamine ere su, zaključuje “Spektejtor”, uspjeli da podstaknu etničke tenzije /naročito u Makedoniji i BiH/ promovišući svoje političke favorite zaostale iz prošlosti, odbijajući funkcionere koji osjećaju da znaju ono što je najbolje za njihovu zemlju.

Izvor: SRNA/RTRS