Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponovo je zatražio da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka Odluka o razrješenju poslanika SDA Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg, odnosno člana Kolegijuma ovog doma.

Nakon što je većina poslanika odbila da na dnevni red uvrsti odluku o razrješenju Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Zastupničkog doma, zastupnici SNSD-a su napustili sjednicu, javio je naš dopisnik.

Šef Kluba SNSD-a Staša Košarac, obrazlažući ovaj prijedlog, rekao je da je ovaj klub u više navrata, skoro na 18 sjednica doma, što redovnih što hitnih, tražio da ta tačka dnevnog reda bude pred poslanicima.

On je ranije pojasnio da je stav poslanika SNSD-a da Džaferović zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno ne može predstavljati ovaj dom i sve poslanike.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH u decembru 2015. godine podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina kome se po komandnoj odgovornosti sudi za iste ratne zločine za koje je bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, na osnovu dokumentacije i dokaza predatih Tužilaštvu, optuživao i Džaferovića.

RTRS