Najveća rasprava danas se vodila po hodnicima Narodne skupštine, i to o prodaji akcija Ljubije.

Poslanici očigledno ne mogu dočekati da ova tačka dođe u klupe, a od rasprave o ovoj temi, u ovom trenutku dijeli ih sedam tačaka. Pri tom, za sutra je u Skupštini najavljen dan za glasanje, pa je izvjesnije da će o prodaji rudnika poslanici raspravljati sljedeće sedmice. Za opoziciju, to je kupovina vremena, da bi se, tvrde, obezbijedio dovoljan broj glasova. Tvrdnje o navodnim pregovorima sa određenim poslanicima i danas su demantovali iz vladajuće koalicije.

U iščekivanju rasprave, SDS se bavi prebrojavanjem glasova ZA i protiv. To što Ljubija neće doći na dnevni red ove sedmice, za njih je dokaz da SNSD i SP nemaju potrebnu većinu.

“Nema potrebne većine, i ostaće jođ 5, 6 dana prostora u potrazi  za nekim ko će da proda svoj obraz”, kaže Vukota Govedarica.

Navodna kupovina poslanika, za Govedaricu je glavni argument za smjenu Vlade. Najavljuje da će sa liderima opozicije u ponedjeljak podnosi inicijativu u skupštinu. I Dragan Čavić čuo je, kaže, da nedostaje glas jednog ili dva poslanika da bi izarelska kompanija kupila rudnik. Ne želeći da otkrije ko pregovara i sa kim, ističe da na pregovaračkoj klupi nije njegov klub.

“Saznao sam da ima mnogo provodadžika koji nude svašta da se obezbijedi većina, a to nešto svašta je novac”, kaže Čavić.

Priča o navodnoj kupovini poslanika, za SNSD-ovog Radovana Viškovića, odavno je ispričana. Niti pregovara, niti, kaže, zna nešto o tome. SNSD, tvrdi, ima stranačku disciplinu – za odluku o prodaji Ljubije, glasaće svih 29 poslanika Kluba.

“Glasaće SNSD, SP i Јedinstvena Srpska. Ne bavimo se kupovinom niti bilo kojom nezakonitom radnjom”, ističe Višković.

Time se ne bavi ni DNS-ov klub, tvrdi Spomenka Stevanović, iako je, kaže, čula da se kalkuliše glasovima opozicionih poslanika. Njihov stav ostaje nepromijenjen, a ubijeđeni su da odluka neće dobiti većinu.

“Ukoliko dobije, DNS će razmatrati odluku na organima, predsjednik stranke je više puta rekao i ja to mislim da to neće uticati na međukoalicione odnose. Sva tri koaliciona partnera treba da brinu o odnosima” , kaže Stevanovićeva.

Ljubija je test i za odnose u Koaliciji Domovina. Danima se spekuliše da se pregovara za glasove njihovih poslanika. Potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić smatra da u ovom trenutku nije realno očekivati da poslanici Koalicije Domovina podrže bilo koju odluku Vlade, posebno prodaju rudnika Ljubija.

RTRS