Novac ne znači ništa al’ mnogo novca mijenja sva pravila i poslovnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ukratko, nešto izdašnija svota para postala je glavni faktor u odlučivanju poslanika NSRS. Ovaj put povod je prodaja Rudnika željezne rude “Ljubija”, o čemu će glasati u skupštini sljedeće sedmice.

Tako je godinu i po nakon poznate afere “Papak”, među narodnim tribunina glavna tema postalo gatanje ko će ovaj put sa glasanja izaći malo prljavijeg obraza, ali punih džepova.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je “saznao da pojedinci nude novac poslanicima da bi bila obezbijeđena skupštinska većina za prodaju akcija Rudnika željezne rude “Ljubija’”.

“To će se vidjeti prilikom glasanja o prodaji akcija “Ljubije” i tad će se znati ko pripada kome. Riječ je o dva poslanika koji mogu nedostajati skupštinskoj većini za prodaju akcija `Ljubije`. Narodna skupština Republike Srpske postala je pijaca, što je nevjerovatno. “”, rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se desi da pojedini poslanici iz opozicije budu glasali za prijedlog o prodaji akcija “Ljubije”, koji sprovodi “grupa predvođena SNSD-om i njihovim ključim funkcionerima, onda Narodna skupština mora biti raspuštena i raspisani vanredni izbori”.

Čavić je ocijenio da je promjena odluke da, umjesto u petak, dan za glasanje bude sutra, a da se zasjedanje NSRS nastavi sljedeće sedmice, zapravo „kupovina vremena“. Sve iz razloga kako bi se pronašla još jedan do dva poslanika, a koji su neophodni za većinu.

“Jasno je da se traže još jedan do dva poslanika koji mogu nedostajati, posebno nakon što je Simuna Žakula napustila Klub SDS-a. Činjenica je da mnogi oblijeću provodadžije. Nude svašta, a pri tome mislim na pare. NSRS je postala pijaca. Trebaš nešto da izglasaš i kupiš četiri, pet poslanika”, istakao je Čavić.

Komentarišući ovosedmičnu odluku SDS-ovog poslanika Simune Žakule da napusti ovaj klub i ubuduće djeluje kao „nezavisni poslanik“ predjsednik ove stranke Vukota Govedarica je rekao da je taj potez lična odluka Žakule i da će se tek vidjeti ko je ko..

“Napuštanje Kluba SDS-a je njena odluka i način političkog ponašanja. Vidjećemo ko je ko, kada na red dođe prodaja RŽR „Ljubija“. Ako se još neko u SDS-u bude ponašao mimo jedinstvenog stava stranke, istog časa će biti isključen. Od SDS-a nećemo praviti trgovačko preduzeće”, istakao je Govedarica.

Sa druge strane, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da se njegova stranka ne bavi kupovinom narodnih poslanika, niti da on ima informaciju da neko to radi.

“Vidim, da i bez kupovine iz opozicije odlaze narodni poslanici, pa bi se morala zapitati šta joj se dešava u vlastitim redovima. Njihova priča o kupovini poslanika je ispričana, traje tri godine, a neka se nadležni organi bave ovim pitanjem”, rekao je novinarima Višković u holu Narodne skupštine Republike Srpske.

On tvrdi da će svi poslanici SNSD-a glasati za prodaju akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”.

“Niti ćemo kompenzovati, niti uticati na izjašnjavanje poslanika o prodaji akcija `Ljubije`. Za prodaju će glasati i socijaliti i poslanici Ujedinjene Srpske, a da li će još neko, ne znam. Ne bavimo se nikakvom kupovinom poslanika, niti nezakonitim radnjama”, dodao je Višković.

Ko će kako glasati i da li će biti onih na čije odluke će uticati novac znaćemo sljedeće sedmice kad bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra odluku o prodaji državnog kapitala u RŽR “Ljubija”.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “LJubija”, metodom neposrednog izbora kupca. Tada je za kupovinu 64,99 odsto akcija “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM, a “Arselor Mital” 63 miliona KM.

BUKA