U susret raspravi o prodaji akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, u Narodnu skupštinu stižu pisma upozorenja o poslovanju i skrivenim namjerama “Arselor Mitala”.

Pod oznakom “HITNO”, Udruženje građana i dioničara u investicionim fondovima BiH pismo je adresiralo na skupštinski Odbor za privredu.

Za Mital kažu da posluje “pod indigom” gdje god da dođu, i da su u BiH ušli da bi izvukli kapital.

Navode da prema tom scenariju rade i u Koksari, u Lukavcu kod Tuzle.

Šta povezuje prijedorski Mital i koksaru u Lukavcu. Paralelu povlači Rizah Softić, potpisnik pisma koje je stiglo skupštinskom odboru.

U njemu upozorava i detaljno pojašnjava dokle sežu pipci braće iz Indije za kojim su raspisane, čak i potjernice.

Јedan je kupio tuzlansku koksaru, a drugi udio u ljubijskim rudnicima.

Matrica ista, a čini se i namjera.

Softić pojašnjava da je u Lukavcu registrovana firma GIKIL, s dva osnivača. Јedan “Pramod Mital”, drugi- koksno-hemijski kombinat. U Prijedoru: Akcelar Mital i RŽR Ljubija. Udio vlasništva isti 49: 51. U oba slučaja, kaže Softić glavnu riječ vodi Mital, ne poštujući drugu ugovornu stranu.

– I ono što je najvažnije, ovaj Mital kod nas u Gigilu ima sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu, iako tamo nema nikoga. A ovaj, u Ljubiji, ima sjedište u Švajcarskoj, a ponudu je dao čovjek iz Londona, pojašnjava Softić.

U strahu su i radnici lukavičke koksare, jer preduzeće posluje s gubitkom od 160 miliona. Godinama ukazuju na kriminal Pramod Mitala, indijske grupacije GSHL, koji nezakonito upravljaju imovinom.

– Sad se peru pare preko njegovog brata Arselor Mitala. Za sve pare koje zaradimo od ovih fabrika uzimamo ugalj koji plaćamo redovno njemačkoj firmi Rag, a taj koks šaljemo za Zenicu koju on ne plaća. Čista pljačka, objašnjava Adnan Tufekčić, član Štrajkačkog odbora GIKIL-a.

Nezakonitosti vlasnika GSHL-a Pramoda Mitala istražuje pravosuđe u BiH, ali i u Indiji. Tamo se sumnjiči za korupciju i višemilionske zloupotrebe u nekoliko zemalja gdje posluje.

– Indijski organi vode istrage protiv Mitala. Optužuju ga da je 330 miliona dolara pronevjerio. Između ostalih načina na koje je pronevjerio te pare spominje se i firma u BiH, kaže Zuhdija Hasanhodžić, direktor KHK Lukavac.

Dok direktor Hasanhodžić ukazuje na nezakonitosti Indijaca, direktor Arselor Mitala Mladen Јelača tvrdi da ne postoji veza između Koksare i prijedorskog rudnika. U skupštinskom odboru juče su dobili pismo upozorenja. Kažu da je jako negativno, da nije razmatrano na Odboru, te da bi trebalo da bude predmet rasprave.

U pismu koje je već stiglo do većine poslanika pominje se i poslovanje zeničkog Mitala.

Posalnicima je nametnuta dilema, kako je moguće da dobit jedne kompanije utiče na drugu i zbog čega nadležni dosad nisu ispitali transferne cijene.

RTRS