Bh. brod nasukan, a kapetan, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić uvjerava da su on i njegovi ministri u savršenom skladu, da su sve odluke donosili jednoglasno, i da su najefikasnija izvršna vlast ne samo u BiH, nego i šire.

Ipak Zvizdić priznaje, jesu se nasukali na set zakona o akcizama, ali će, kažu, naći novo rješenje.

Većine nema, tvrdi opozicija, potvrđuje vlast.

Zvaničnici Srpske poručuju, uzaludni su pokušaji prelijevanja krize!

Činjenica da BiH ne funkcioniše, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, ne treba da zabrinjava, jer Republika Srpska je samoodrživa, a pokušaji prelijevanja krize su uzaludni.

– Vrijeme pat pozicije koje je napravljeno šalje pogrešnu, lošu poruku, onemogućava razvoj i pruža priliku nedoraslim i frustriranim političarima, onima koji mrze i ne mogu sagledati budućnost, nego se samo osvrću iza sebe da bi zablokirali sve, kaže Dodik.

Premijerka Srpske, Ženjka Cvijanović, podsjeća da je Srpska davno ispunila obaveze iz Reformske agende i više ne može da bude kolateralna šteta stalnih blokada sa nivoa BiH. Kaže da to nije samo nedostatak političke moći parlamentarne većine na nivou BiH, već nedostatak kredibiliteta institucija.

Da deklamacija o napretku BiH na evropskom putu i ekonomskom razvoju, pada u vodu, zajedno sa padom seta zakona o akcizama, indirektno priznaje i prvi čovjek Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić, obećavajući neka nova rješenja za akcize.

– Mislim da su sa polja struke akcize prebačene na polje politike, kaže Zvizdić.

Sve ovo Zvizdić izgovara sjedeći rame uz rame sa svojim zamjenikom Mirkom Šarovićem, čija stranka SDS, osim što se ne zna ko je vodi, ne zna ni šta da radi sa akcizama, pa ponovo šalje različite poruke.

Bosić – da su neprihvatljive i uz plavi dizel, Šarović da će se raditi na dogovoru. I vjeruje u kompromis.

Kakav-takav, Šarović očekuje da ovaj saziv Savjeta ministara dočeka izbore, ali s kojom većinom, više niko nije siguran.

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, navodi da se većina formira od slučaja do slučaja, od interesa do interesa, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kaže da vlada totalno nepovjerenje, čija je kulminacija na temi o Izbornom zakonu, a član Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović komentariše u istom tonu.

I dok se traže nove tačke neslaganja, za evropske diplomate neusvajanje akciza jasan je korak unazad.
– Vidjeli ste, da su određene finansijske institucije već posljedično smanjile projekcije rasta za BiH, uopzorava Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH.

Za dvije godine, na dva od tri ključna cilja: evropski put i ekonomski rast, Savjet ministara nije se proslavio.

I o trećem – vladavini prava, imalo bi se mnogo toga reći.

RTRS