Revijom dječijeg horskog pjevanja pod nazivom “Mala vila”, u prijedorskom pozorištu počeo je program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”.

Nastupili su članovi Dječijeg hora “Vilenjak”, hora Dječijeg vrtića “Radost”, a priliku da se Prijedorčanima predstave imali su i horovi četiri gradske osnovne škole i hor Muzičke škole “Savo Balaban”.

Otvarajući sinoć ovo uvodno veče 17. Međunarodnog festivala “Zlatna vila”, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da dječije horsko pjevanje ima veliki značaj u popularizaciji ove vrste pjevanja koje u Prijedoru ima dugu tradiciju.

Đaković je dodao da je uvedena jedna novina – natpjevavanje dječijih horova.

Zvanični program 17. Međunarodnog festivala “Zlatna vila” počinje večeras, a na prvoj od dvije festivalske večeri publici će se predstaviti Mešoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad “Sonja Marinković”, Primorski akademski zbor “Vinko Vodopivec” iz Ljubljane, Mješoviti hor iz mađarskog grada Pečuja, Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo i Srpsko pjevačko društvo “Јedinstvo” iz Banjaluke.

Njihove nastupe ocjenjivaće žiri – predsjednik Zapro Zaprov i članovi Tomislav Fačini iz Zagreba i Aljoša Novaković iz Prijedora.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u svom dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za Festival – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najboljem horu, prema mišljenju tročlanog stručnog žirija, pripašće plaketa “Zlatna vila”, a predviđena je dodjela posebnih povelja za drugo i treće mjesto, te još pet posebnih priznanja – najbolje izvođenje savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja – nagrada publike.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Međunarodnog festival horova “Zlatna vila” je Grad Prijedor, a održava se u okviru obilježavanja 16. maja – Dana grada.

Izvor: SRNA/RTRS