Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je došao danas u Parlament Srpske nakon optužbi opozicije u vezi sa finansiranjem Košarkaškog kluba “Igokea”.

Razmatrajući Informaciju o realizaciji strategije razvoja sporta, opozicioni poslanici skrenuli su s teme i pokrenuli lavinu replika, iznoseći niz optužbi na račun “Igokee”. Na navode NDP-ovog Dragana Čavića i SDS-ovog Miladina Stanića, Dodik je odgovorio – iznijeli su neistine.

Rasprava o razvoju sporta neočekivano je podigla prašinu u Parlamentu, jer je glavna tema poslanika bila način finansiranja sportskih društava. NDP-ov Dragan Čavić tvrdi da je stanje u banjalučkom sportu očajno, posebno u KK “Borac” i to sve sa jednim ciljem – da se uništi konkurentnost u košarci. Direktno proziva KK “Igokeu”.

“Kad razgovarate o sponzorskim ugovorima u Banjaluci, svi kažu doviđenja! Ne možemo, moramo finansirati “Igokeu”. O čemu vi pričate?” “Kad malo pročešljate, videćete da je UKIO grupa dala pare za razvoj “Igokee”, pa da se onesvjestite kad to vidite. Balkan investment banka je davala sredstva. Birač je finansirao”, rekao je Čavić.

Nije se dugo čekalo na reakciju. Predsjednik Milorad Dodik odgovorio je na Čavićeve optužbe. Poručuje da je riječ o neistinama i da je u radu “Igokee” sve transparentno.

“Iznio je ogromne laži! Igokea nije uzela nijedan fening od Alumine, niti bilo koga. Bilo je raznih sponzora u raznim vremenima, tri privatne banke su sponzorisane i nikad nisu korišćena javna sredstva”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Čaviću se u raspravama pridružio SDS-ov Miladin Stanić, koji tvrdi da je dvorana u Aleksandrovcu izgrađena na uštrb bolnice u Istočnom Sarajevu.

“Vi gospodine se zalažete da se uradi dvorana u Laktašima, a da se ne radi bolnica od sredstava koja su bila namijenjena bolnici u Kasindolu. Znate li vi da je iz te grčke donacije bilo predviđeno da se radi bolnica u Kasindolu, a ne dvorana Igokee u Laktašima?”, rekao je Stanić.

I na ovu optužbu odgovorio je Dodik: “To je netačno! Nije bilo moguće da se sredstva usmjere za Kasindol i napravi sportska dvorana u Laktašima, Aleksandrovcu, gdje li je rekao? Opština Laktaši je napravila dvoranu, uzela kredit i on se skoro otplatio, to je najljepša dvorana i to pripada opštini Laktaši, jer su sredstva odatle uzeta”.

Dodik je poručio da KK “Igokea'”nikada nije uzela sponzorstvo od nekoga na uštrb bilo kojeg kluba, pogotovo ne iz Banjaluke.

Poslanicima koji su iznijeli niz optužbi na rad “Igokee” poručio je da uspjeh tog kluba nije zaslužan za neuspjeh drugih.

RTRS