Prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH, odnosno Doma naroda, kako tvrde pojedini delegati, biće formirana Komisija za javno saslušanje. Prvi bi se pred ovom Komisijom trebao naći ministar spoljnih poslova Igor Crnadak.

Tema će biti stanje spoljne politike BiH zbog toga što je, kako tvrde delegati, ministar Crnadak na brojna putovanja od početka mandata utrošio nevjerovatnu sumu novca a nikada se, iako je pozivan, nije pojavio pred delegatima kako bi opravdao određene susrete. Predsjednik Komisije trebao bi biti Mario Karamatić, zamjenici Fahrudin Radončić i Nebojša Radmanović. Komisija bi trebalo da bude formirana narednih dana. Pojedini delegati tvrde da bi, ukoliko Crnadak ne dođe na saslušanje, mogao uslijediti zahtjev njegovom smjenom.

U Ministarstvu spoljnih poslova najviše se putovalo prošle godine kada je potrošeno nešto više od milion maraka. Godinu prije, na putovanja je potrošeno oko 740.000 KM. U ovoj godini potrošeno je nešto više od 192.000 KM.

U odgovoru na ove primjedbe Crnadak je rekao da su sva putovanja realizovana na principima afirmisanja ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, procesa integracija BiH u EU, razvoja regionalnih i dobrosusjedskih odnosa, ekonomske diplomatije, te poboljšanja opšteg imidža BiH u svijetu. Naglasio je da je njegovo ministarstvo, od početka mandata, ukupno realizovalo 1.697 putovanja. Kako navodi, osim najviših tijela Ministarstva, u ovaj broj putovanja uključeni su predstavnici svih sektora, službi, savjetnici i preostala lica. Ukupni trošak za ova putovanja, ističe, u skladu je sa budžetskim ograničenjima što je, prema njegovim riječima, potvrdila i služba revizije.

Izvor: N1