Kakav je spoljno-politički status Bosne i Hercegovine, u utorak bi trebalo da kaže Privremena istražna komisija bh. Parlamenta. Deset mjeseci nakon što je formirana, otkriće zaključke o tome kakav je ugled BiH u svijetu, a ministru Igoru Crnatku i diplomatama, dati ocjenu.

Dok hrvatski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić, koji je i inicirao formiranje Komisije, smatra da je za mandata Crnatka – BiH i službeno postala najjadnija zemlja u Evropi, iz Srpske poruke da je u bh. diplomatiji visok nivo nepotizma, i da su mnogi sebi već rezervisali mjesto u diplomatiji nakon izbora.

Deset mjeseci rada, tri održane sjednice – posljednja u oktobru prošle godine kada je saslušan i ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak. Ona četvrta, zakazana za 20. februar, biće i najkonkretnija. Član Privremene istražne komisije, Mario Karamatić, za “Glas Srpske” kaže da je sjednica zakazana nakon niza odgađanja i opstrukcija. I dalje se pita koga ministar inostranih poslova predstavlja, budući da, kako kaže, nikada nije u Parlamentu BiH.

“Bez obzira na nastojanja pojedinih kolega da zaključci budu usvojeni jednoglasno, uvjeren sam da se to neće desiti i da svi članovi komisije neće stajati iza njih. Za razliku od drugih kolega, ne mislim da je Crnadak dobro radio. Kakvi će zaključci biti predloženi i usvojeni, znaćemo na samoj sjednici”, rekao je Karamatić.

U iščekivanju zaključaka Komisije, iz Srpske poruke da je ugled BiH u svijetu osiromašen. Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, tvrdi da Crnadak institucijama ne referiše u kakvoj je poziciji BiH, a da je diplomatsko-konzularna mreža u funckiji obračunavanja sa institucijama Srpske. Uz stav da su bh. predstavništva leglo nepotizma, Cvijanovićeva navodi i primjere.

“Primjera radi uzmite Ambasadu u Kanadi. Imate za ambasadora momka koji je sin poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nenada Lalića. Da tu stvar ne bude završena, onda imate brata šefa kabineta gospodina Crnatka koji je u istoj toj ambasadi zaposlen kao konzularni radnik”, istakla je Cvijanovićeva.

U nizu loših odluka za bh. diplomatiju, predsjednik Srpske Milorad Dodik ubraja i imenovanje Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji. Stručna javnost i mnogi parlamentarci na nivou BiH saglasni su u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše. Dok jedni kao krivca za to vide ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno. Šta očekuje Crnadak nismo uspjeli da saznamo, jer na pozive nije odgovarao.

RTRS