Opozicija u RS ima plan b u slučaju da se u sredu ne bude raspravljalo o smeni Vlade RS. Šta taj plan podrazumeva, opozicionari za sada ne žele da otkrivaju ni javnosti, ali ni svojim političkim neprijateljima.

Naime, iz vladajućih krugova stižu informacije da, iako sazvana, posebna sednica Narodne skupštine o smeni Vlade RS praktično neće biti održana, jer neće biti dovoljne podrške za dnevni red.

U opozicionim redovima kažu da su i oni tako nešto „načuli“, ali poručuju da su spremni i za takav scenario.

– To je kukavičluk vlasti, ako izbegavaju raspravu o našem zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi RS. Ako imaju argumente, onda bi trebalo da su dovoljno hrabri, da pogledaju istini u oči i da na sednici parlamenta ukrstimo činjenice. Mislim da smo vrlo odgovorno pripremili snažan dokument u kojem ima na stotitne čistih pokazatelja o stanju u RS. U slučaju da ne izglasaju dnevni red, imamo plan b, koji sada ne želimo da iznosimo. Mogu samo da im poručim da nas niko neće sprečiti da raspravljamo o smeni Vlade, da li 31. maja ili posle 31. maja, ali oni ne mogu izbeći istinu koja će biti javno rečena u NS RS – kaže lider PDP i poslanik te stranke, Branislav Borenović.

Poručuje i da je reč o veoma neodgovornom i bezobraznom potezu vlasti i kada je reč o troškovima koje će izazvati sazivanje posebne sednice NS RS, a koja, po svemu sudeći, neće ni biti održana.

– Izbegavaju legitiman način razgovora na temu koja je vrlo ozbiljna. Imaju mogućnost da ne podrže naš predlog, ali praviti takvu predstavu, to samo govori o njima samima kakvi su – kaže Borenović.

Lider i poslanik SDS, Vukota Govedarica, takođe, uverava da opozicija ima rezervni plan za sredu, ali da za sada neće da ga otkrivaju.

– Apelujem na poslanike da raspravimo o vrlo sadržajnom dokumentu koji smo pripremili kada je reč o aktuelnoj Vladi RS. Nadam se da će preovladati razum i da ćemo argumentovano raspravljati o ovoj temi – kaže Govedarica.

Poslanik SNSD, Drago Kalabić, kaže da su do srede svi scenariji mogući, zbog čega nije želeo da spekuliše o tome hoće li se o smeni kabineta Željke Cvijanović na kraju raspravljati ili ne.

Ipak, opozicionarima poručuje, ako rasprave i ne bude – ne treba da se ljute, jer su procedure za smenu Vlade jasne.

– Vlada se uvek smenuje kada za to ima većina. Onaj ko to pokreće, treba to i da zna unapred. Međutim, Vlada se sa 25 glasova ne može smeniti, koliko ih sada ima opozicija, što govori o njihovoj neozbiljnosti. Ne očekuju valjda da im vlast posudi svoje ruke, jer to tako izgleda u ovom trenutku. Njihov potez se može tumačiti – da li bi vi pristali da vas smenimo, ali pošto smo nemoćni da to sami uradimo, da li biste nam vi malo pomogli – kaže Kalabić.

Kalabić poručuje opoziciji da je njihovo pravo da svaki dan kritikuju Vladu, ali da nije korektno da zloupotrebljavaju poslanike i Poslovnik o radu NS RS za nešto za šta nemaju podršku.

– Po Poslovniku, predsednik NS RS je dužan zakazati sednicu, a poštivanje Poslovnika, odnosno sazivanje sednice ima i svoj trošovnik. Prikupljeno je dovoljno potpisa za zakazivanje sednice, a to što nema dovoljno potpisa za smenu – o tome treba da brine predlagač – kaže Kalabić.

EuroBlic