Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica poručio je danas, nakon što nije usvojena odluka o razmatranju inicijative o smjeni Vlade RS, da opozicija neće odustati od svog zahtjeva.

Najavio je da će poslanici opozicije u RS dokument od 200 strana u kojem su iznijeli razloge za smjenu Vlade RS preraditi u formu interpelacije i podnijeti je Vladi i Narodnoj skupštini RS.

Na početku posebne sjednice parlamenta, tokom rasprave o predloženom dnevnom redu, i poslanik PDP-a Branislav Borenović je zatražio da se raspravlja o ovom dokumentu kako bi, kaže, u ukrštenim argumentima s predstavnicima stranaka vlasti vidjeli čiji su argumenti, o padu životnog standarda i teškoj ekonomskoj situaciji u RS, tačni.

I Borenović smatra da će kroz interpelaciju uspjeti nametnuti raspravu o ovoj temi.

Sjednici Narodne skupštine RS nije prisustvovala entitetska premijerka Željka Cvijanović, čiju smjenu traži opozicija u RS.

Cvijanović te predsjednici RS i Narodne skupštine RS Milorad Dodik i Nedeljko Čubrilović su u Beogradu, gdje prisustvuju polaganju zakletve novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić prekršila Poslovnik jer na početku posebne sjednice nije saopštila ko predstavlja Vladu Republike Srpske, naročito jer je na predloženom dnevnom redu inicijativa za opoziv Vlade, a premijer Srpske Željka Cvijanović ne prisustvuje.

Stojičićeva je rekla da Vladu predstavljaju potpredsjednici Anton Kasipović i Srebrenka Golić, te napomenula da se nikada ranije takvo obavještenje nije čitalo na početku sjednice.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo, koji djeluje u okviru Kluba PDP-a, rekao je da vladajući žele da ukinu parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti.

“Ako ćete to ukinuti, onda ste ukinuli i Narodnu skupštinu”, rekao je Šukalo.

Agencije