Koncertom duhovne muzike koji je večeras održan u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru počelo je obilježavanje krsne slave Sveta Trojica-Duhovi koju zajedno obilježavaju ovaj saborni hram i grad Prijedor.

U večerašnjem programu nastupili su Ženski hor “Vila” i poznati pjevači etno melosa braća Teofilovići. Na repertoaru su se našle kompozicije Mokranjca i nepoznatih ruskih autora, kao i etno kompozocije iz repertoara Radiše i Ratka Teofilovića.

Protojerej-stavrofor Ranko Maletić poželio je dobrodošlicu ljubiteljima duhovne muzike, te najavio početak Duhovskih svečanosti u Prijedoru.

“Slava je tradicija koju njegujemo evo i u našem sabornom hramu i uopšte u našem gradu, a radost ovog praznika podijelićemo i ove godine sa prijateljima i komšijama”, istakao je Maletić.

Svečanosti povodom krsne slave grada i sabornog hrama biće nastavljene sutra u 9.00 časova liturgijom u Crkvi Svete Trojice.

Za 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na centralni gradski spomenik, dok će slavski ručak i lomnjenje slavskog kolača biti priređeno u podne u hotelu “Prijedor”.

Slavskim svečanostima sutra će prisustvovati, kako je najavljeno, i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, kao i predstavnici javnog, političkog i privrednog života grada i susjednih lokalnih zajednica i gosti iz Grčke predvođeni arhimandritom solunskim Parteniosom.

Izvor: SRNA/RTRS