Nakon sedam godina poslovanja sa gubicima, prijedorska „Gradska tržnica“ u protekloj godini ostvarila je pozitivan bilans i dobit od oko 30 hiljada maraka.

Ipak, iz ovog preduzeća navode da im je poslovanje uveliko otežano.

Glavni problem je nedovoljna popunjenost raspoloživih kapaciteta, što je posebno vidljivo na mješovitoj pijaci u naselju Pećani, gdje je popunjeno tek oko 50 odsto kapaciteta.

Na smanjenje broja zakupaca uticale su niske temperature sa početka ove godine, ali i neprilagođenost objekta zimskim uslovima.

Zakupci su se najviše žalili na hladnoću i nedostatak zidova koji bi ih zaštitili od vjetra i promaje.

Ipak, rukovodstvo Gradske tržnice poručuje da će ovaj problem uskoro biti riješen.

Novoizgrađena pijaca u naselju Pećani počela je da radi prošle godine. U sklopu savremenog objekta površine od oko 2.300 kvadratnih metara, između ostalog, predviđeni su prostori za zelenu i kvantašku pijacu, mesnicu, ribarnicu i poljoprivrednu apoteku.

Međutim, poslije godinu dana, od 126 mobilnih tezgi, popunjeno je tek nešto više od polovine.

Zakupci se žale daće, dok malo puhne vjetar, pola naroda oboliti, da je sve neuslovno…

Sličnog mišljenja – i kupci. Fatima Kadić pijacu na Pećanima posjećuje svakodnevno, i kaže, najviše joj smeta hladnoća.

– Ljudi se mrznu tu. I mi koji čekamo da dođe recimomljekarica, smrznemo se. Visoko je, vjetar piri, hladno, priča Fatima.

Ovaj problem uskoro će biti riješen. Rukovodstvo tržnice obratilo se gradskoj upravi sa zahtjevom da se bočni dijelovi Tržnice zatvore.

Zavod za izgradnju grada Prijedora napravio je projekat, čija realizacija bi uskoro trebalo da počne.

– Dobili smo uvjerenje od načelnika da će to ove godine biti sprovedeno u djelo, odnosno da bi se sljedeće zima dočekala u zatvorenom objektu. Tri strane će biti zatvorene, dok će alternativno otvorena ostati ova strana do Uprave,pojašnjava Darko Zgonjanin, direktor Gradske tržnice Prijedor.

Nakon postavljanja bočnih zidova, Gradska tržnica moraće da riješi i problem sa održanjem likvidnosti, zbog naslijeđenih dugova prema Toplani i Poreskoj upravi Republike Srpske.

Takođe, problem predstavljaju i vlasnici privatnih lokala u sastavu Tržnice koji nisu osnovali zajednicu etažnih vlasnika i ne plaćaju naknadu za investiciono održavanje – koje pada na teret ovog preduzeća.

RTRS