“Gradska tržnica” Prijedor nastavila je u prošloj godini negativno poslovanje zbog sve manje zainteresovanosti zakupaca za rad na tržnici.
Ukupna popunjenost raspoloživih kapaciteta “Gradske tržnice” iznosila je 42 odsto, što je za 1,6 odsto više u odnosu na 2014. godinu, ali nedovoljno za ostvarivanje pozitivnih finansijskih rezultata, ocijenjeno je u izvještaju o radu ovog javnog preduzeća za prošlu godinu.

“Razlozi odustajanja određenog broja zakupaca od daljeg rada na pijaci su nelojalna konkurencija velikih trgovačkih centara, nekontrolisana ulična prodaja, evidentno slabija kupovna moć stanovništva, dotrajali pijačni prostor i loši uslovi za rad na tržnici”, ističe se u izvještaju.

Osnovnu djelatnost ovo preduzeće obavlja na takozvanoj zelenoj pijaci, između naselja Pećani i Raškovac, te u centru grada u Ulici Miloša Obrenovića, dok lokacija u naselju Urije, otvorena 2011. godine, nije zaživjela u očekivanom kapacitetu, uprkos činjenici da su zakupci oslobođeni plaćanja placarine.

Najznačajnija ograničenja u obavljanju osnovne djelatnosti su dotrajali objekti, nedostatak parking prostora i nefunkcionisanje zajednice etažnih vlasnika.

“Gradska tržnica” zapošljava 12 radnika, a prošlu poslovnu godinu završila je sa 204.028 KM prihoda, 234.564 KM rashoda i gubitkom od 30.536 KM.

U okviru mjera za smanjenje troškova, preduzeće je lani uvođenjem LED rasvjete smanjilo račun za struju za 40 odsto, a rekonstrukcijom sanitarnih čvorova smanjilo utrošak vode za 20 odsto.

SRNA