Demobilisani borac prve kategorije Vojske Republike Srpske VRS Radenko Pecalj iz Prijedora rekao je danas novinarima da štrajkuje jer mu je ugrožena egzistencija, zbog čega od nadležnih institucija Republike Srpske traži da mu pomognu da dobije posao.

Pecalj, koji 429 dana, uključujući današnji, neprekidno štrajkuje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, rekao je da se na štrajk odlučio jer je ostao bez posla.

On je na konferenciji za novinare u parku podsjetio da je preduzeće “Autotransport” Prijedor, gdje je bio zaposlen, dovedeno u stečaj u kojem je reorganizovano, te da je Vlada Republike Srpske kupila ovu firmu i prenijela je u nadležnost opštine Prijedor.

“Bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić etiketirao je nas koji smo branili tu firmu i koji smo bili u štrajkačkom odboru kao `izdajnike` i ljude koji su učinili nešto loše za grad. Nije mi poznato šta smo to loše učinili, sačuvali smo firmu, koju je kupila Vlada Republike Srpske i ona danas radi i zapošljava oko 100 radnika”, istakao je Pecalj.

On kaže da je nakon odlaska preduzeća u stečaj radio poslove na dnevnicu da preživi, te da mu je zbog duga od 3.500 KM, koji nije mogao da plati, isključena struja.

Pecelj je naveo da mu u Boračkoj organizaciji u Prijedoru nisu mogli pomoći, te da očekuje da mu Boračka organizacija Republike Srpske odgovori da li to ona može.

Borac prve kategorije iz Teslića Mićo Blažanović kaže da šest mjeseci štrajkuje “zbog teškog kriminala u Fabrici obuće `Fot` u Tesliću, koji je prouzrokovao štetu ovom preduzeću veću od 20 miliona KM”.

Blažanović, koji je bio direktor ove fabrike, rekao je novinarima u parku “Mladen Stojanović” da je sve dokumentovao i prijavio Okružnom tužilaštvu u Doboju, koje ne želi da riješi slučaj.

“Za direktora ove fabrike doveden je Miladin Gotovac sa lažnom fakultetskom diplomom i završenom srednjom Medicinskom školom, koji je i danas direktor Osnovne škole `Dositej Obradović` u Blatnici”, rekao je Blažanović.

Blažanović je rekao da od Ministarstva prosvjete Republike Srpske zahtijeva da Gotovca smijeni sa pozicije direktora škole, jer sa “lažnom diplomom” ne može potpisivati djeci svjedočanstva.

RTRS