Branko Grims, poslanik najjače opozicijske stranke u paralamentu Slovenije izjavio je de “džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni bezbjednosni rizik s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira radikalna struja islama”.

– Iako džamiju finansira više zemalja, glavni je donator Katar, a posrednik katarska medresa kojom dominira vehabijsko učenje islama ,rekao je Branko Grims, poslanik stranke bivšeg slovenskog premijera Јaneza Јanše koji vodi parlamentarni odbor za kontrolu bezbjednosnih službi.

Islamska zajednica BiH će tražiti od Ambasade Slovenije u BiH pojašnjenje ovih stavova, sa pitanjem da li oni predstavljaju zvaničan stav Slovenije, s obzirom da Grims vodi parlamentarni Odbor za kontrolu bezbjednosnih službi.

Mešihat IZ u Sloveniji djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH a prva džamija u Ljubljani za oko 50.000 muslimana trebala bi biti otvorena iduće godine.

Podsjećamo da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein objavili su zajedničku “terorističku” listu 59 osoba i 12 organizacija za koje smatraju da su povezani s Katarom. Na listi je i duhovni vođa Muslimanske braće Јusuf al Kardavi.

Na listi je 18 osoba za koje ove četiri arapske zemlje navode da su finansijeri terorističkih organizacija, kao i istaknuti poslovni ljudi, bivši ministar unutrašnjih poslova, političari i stariji članovi vladajuće porodice.

“Ova lista je povezana s Katarom, služi sumnjivim ciljevima i ukazuje na dvoličnu politiku Katara koji s jedne strane objavljuje da se bori protiv terorizma, a s druge strane finansira, podržava i pruža utočište raznim terorističkim grupama.” navedeno je u saopštenju ovih zemalja.

RTRS