Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da uopšte nije bilo prijedloga za smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, niti dolazi u obzir da ona bude smijenjena.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnadka da “jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković”, koja je odbila da njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ne preciziravši na kog člana tačno misli, Izetbegović je rekao novinarima u Sarajevu da je Crnadak slao pisma za koja, kako tvrdi, nije imao ovlaštenja.

– Upustio se u to da tumači međunarodnu politiku u ime Predsjedništva BiH, a onda se čudi zašto je Čolakovićeva postupila kako je postupila. Tako da je vrijeme da ta cijela stvar ostane iza nas – mišljenja je Izetbegović, prenosi N1.

On smatra predizbornom kampanjom posjetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića šestorici zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne u Hag, kao i njegovu tendenciju za, kako kaže, etnički čistim dijelovima BiH.

– Mislim da Čović dobro zna da on ne može uticati na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata i dobro zna da to jeste bio izvršilački poduhvat koji je porušio gradove i odnos Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini. Ovakve stvari slušaćemo još, s obzirom na to da je predizborna kampanja krenula godinu dana ranije – kaže Izetbegović.

Čovićev postupak, mišljenja je on, neće uticati na to da bude drugačija definicija haške presude, ni da se nešto bitno mijenja u strukturi kako je organizovana BiH, a niti da se zakoni provuku koji su u ovom času u proceduri.

– Sve će to s 2018. godinom proći – smatra Izetbegović.

Izvor: SRNA/RTRS