Najavljeno postavljanje ploče ustaškom koljaču Јuri Francetiću, koje je trebalo da bude u nedjelju u Otočcu, biće spriječeno, potvrđeno je “Novostima”.

U kabinetu predsjednika Sabora Gordana Јandrokovića kažu da bi postavljanje ploče kojom se veliča ustaštvo bilo suprotno Ustavu Hrvatske.

– Riječ je o potpuno neprihvatljivom i nedopustivom postupku i oštro osuđujemo svako veličanje ustaškog pokreta. Ta ploča ne smije da bude postavljena – tvrdi šef parlamenta Gordan Јandroković.

Iako su organizatori najavili da su uputili poziv predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću, nikom od hrvatskih političara nije ni na kraj pameti da učestvuje u takvoj ustaškoj provokaciji. Uostalom, za koji dan se sprema i skidanje table u Јasenovcu.

Ploču na rodnoj kući zločinca Francetića željela je da postavi fantomska Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori, skup ekstremista koji su time htjeli da nastave ustaške provokacije. U najavi su rekli da će postaviti ploču “ustaši antifašisti” Francetiću, poznatom kao komandantu zloglasne Crne legije.

Izvor:Novosti