Uzimanje fiskalnog računa značajan je korak u borbi protiv sive ekonomije. Ovo je razlog zbog kojeg su inspektori Poreske uprave pojačali kontrole na terenu. Tokom prethodne sedmice, u Prijedoru je zatvoreno 10 poslovnih objekata, izdato 18 prekršajnih naloga i pronađen jedan neprijavljen radnik.

Najčešće nepravilnosti zbog kojih se zatvaraju objekti na najmanje 15 dana jesu neevidentiranje prometa preko fiskalne kase, neizdavanje računa, početak rada prije nabavke fisklne kase i onemogućavanja slanja dnevnih izvještaja.

Kazne za pravna lica su 2.000 KM, a za preduzetničke radnje i odgovorna lica po 500 KM.

– Bolja je novča kazna, jer ovako najviše radnici ispaštaju. Kada se zatvori lokal na 15 dana radnici ostaju bez posla, a ne vjerujem da će i jedan poslodavac platiti radnicima tih 15 dana, jer to jednostavno ne možemo – navodi Goran Dakić, predsjednik udruženja ugostitelja Prijedor.

U akciji Poreske uprave koja je trajala od 20. do 26. juna prekontrolisano je 32 objekta. Za 18 obveznika izrečena je kazna od 28.000 KM.

– Svijest građana budi i zamolio bih sve građane da uvijek prijave ako ne dobiju račun. Na stranici Poreske uprave imaju kontakt telefone i imejl adrese, tako da mogu potpuno anonimno prijaviti – ističe Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za područni centar Prijedor.

Na području Prijedora, u prvoj polovini 2017. godine prekontrolisano je 200 objekata, izrečeno 86 prekršajnih naloga, zatvoreno 40 objekata i pronađeno pet neprijavljenih radnika.

RTRS