Na Aerodromu “Urije” u Prijedoru danas je otvoren 22. Petrovdanski padobranski kup, koji je okupio 13 ekipa i 65 takmičara iz osam zemalja.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je otvorio kup, poželio je dobrodošlicu i sigurne skokove svim učesnicima kupa.

On je istakao da je Prijedor postao prepoznatljiv po ovoj međunarodnoj sportskoj manifestaciji. “Želim vam vedro nebo i dobro takmičenje i uživanje ovdje pod Kozarom u gradu Prijedoru”, rekao je Đaković.

On je dodao da je čuo da je aerodrom pod Kozarom prihvatljiv i za pilote i padobrance i da se na ovo takmičenje rado dolazi.

– Ovdje je danas 13 ekipa hrabrih mladih ljudi koji vrlo rado lete kroz plave visine i svima njima želim puno uspjeha i da sve njih tokom takmičenja prati lijepo vrijeme – dodao je Đaković.

Na ceremoniji otvaranja direktor Petrovdanskog padobranskog kupa Dragan Јaćimović je zahvalio svima onima koji su pomogli da se ovaj kup održi 22. put i takmičarima poželio vedro nebo i dobre rezultate.

Sportski direktor Kupa Zoran Sredić istakao je da je ovo dokazana sportska manifestacija koja je u organizaciji Aero-kluba “Prijedor” prvi put održana 1996. godine u kojoj ove godine učestvuju padobranci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, BiH i Makedonije.

– Kup je uvršten u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije, a samo takmičenje odvija se po strogim FAI pravilima, tako da se Petrovdanski padobranski kup po tome ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije – rekao je Sredić.

Ovaj sportski događaj Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske proglasilo je manifestacijom od posebnog značaja i jedinstvena je, ne samo u gradu Prijedoru i prijedorskoj regiji, već i u Srpskoj.

Takmičarski skokovi izvodiće se iz helikoptera “UH-1” Oružanih snaga BiH, a padobranci će se takmičiti u disciplini skok na cilj u serijama sa visine 1.200 metara.

Glavni sudija ovogodišnjeg, kao i prošlogodišnjeg kupa je Samir Handanagić, sudija sa međunarodnom padobranskom licencom.

Dugogodišnji organizator ove manifestacije Nebojša Nožinić je istakao da se na ovom takmičenju očekuje i izvođenje 10.000. takmičarskog skoka koji se prema statistici od 1996. godine očekuje drugog dana ovogodišnjeg takmičenja.

Svečano proglašenje pobjednika predviđeno je za sutra popodne.

Organizator ovogodišnje kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji su grad Prijedor, Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvo odbrane BiH.

Izvor: SRNA/RTRS

FOTO: prijedor24h