Gradske uprave Prijedora i Banjaluke, te opština Kozarska Dubica organizovale su besplatan prevoz građana do Mrakovice, gdje će sutra biti obilježeno 75 godina od Bitke na Kozari.

Gradska uprava Prijedor i gradska organizacija SUBNOR-a, koji su organizatori odlaska na Mrakovicu, pozvali su građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i iskažu poštovanje prema žrtvama Drugog svjetskog rata i prema preživjelim borcima.

Iz pravca Ljubije autobus će u nedjelju krenuti u 9.00 časova, kao i iz pravca Omarske preko Lamovite.

Za putnike iz centra Prijedora, dva autobusa će prema Mrakovici krenuti u 9.30 časova, ispred zgrade Pozorišta.

Iz banjalučke Gradske uprave saopšteno je da je polazak pet autobusa predviđen sutra u 7.00 časova sa stare autobuske stanice iz Vidovdanske ulice, a povratak istog dana u popodnevnim časovima.

Iz Opštinsje uprave Kozarska Dubica saopšteno je da je polazak autobusa predviđen u 7.30 časova ispred Sportske dvorane u Kozarskoj Dubici.

Sedamdeset i pet godina od Bitke na Kozari zajedno obilježavaju Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske, a prema programu obilježavanja, početak zvaničnog dijela programa je u 9.00 časova, kada će kod Spomen-krsta biti služen parastos.

Nakon toga, za 9.45 časova najavljeno je polaganje vijenaca kod Centralnog spomen-obilježja.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 10.15 časova, a u 10.40 časova umjetnički program.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Izvor: SRNA/RTRS