U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu 14. juna svjedok Tužilaštva BiH Draženko Dabić ispričao je da su njega i još pedesetak vojnika i civila kod sela Kesten /u opštini Zavidovići/ zarobili pripadnici takozvane Armije BiH, među kojima je bio odred “El mudžahedin”, koji su odmah ubili Milenka Stanića, a ostale tukli opasačima.

Drugi svjedok Tužilaštva Slobodan Јović izjavio je da je njegova sestra Slobodanka Јović zarobljena sa još 53 vojnika i civila 11. septembra 1995. godine, dok su pokušavali da dođu do Doboja.

Јović je posvjedočio da mu je sestra ispričala da su ih nakon zarobljavanja u selu Kesten potrpali u kamione i odveli u neki logor u kome je bilo puno šatora, te da su tamo svi pretrpjeli torturu.

Prema njegovim riječima, Slobodanka je iz kampa odreda “El mudžahedin” prebačena u zatvor Zenica, gdje je bila do 15. novembra 1995. godine.

Izvor: Srna/RTRS