Fudbalski savez BiH je profitabalna organizacija koje je kriminal zaštitni znak, a čiji je vrhunac dostignut dolaskom na vlast komitetlije Elvedina Begića i njegove oligarhije.

Piše: Slavko BASARA

Afere, krivične prijave i nepravilnosti koje potresaju „krovnu“ fudbalsku organizaciju dejtonske zemlje i dalje su ostale u dubokoj hladovini ladica Tužilaštva BiH, prekrivene prašinom. Svi oni dobronamernici koji ukažu na prljave rabote budu eliminisani brutalno, a oni novinari što pominju loš rad i muljanje postaju persone non grata.

Vrhunac svega, međutim, leži u činjenici kada sami visoki činovnici Saveza priznaju da se bave nečistim i nemoralnim radnjama. Jedna takva potvrda stigla je nedavno u obliku saopštenja za javost na zvaničkom sajtu FS BiH. Odgovarajući na optužbe Sindikatu profesionalnih fudbalera BiH za nelegalno izdavanje licence Slobodi iz Tuzle, u saopštenju FS BiH je napisano:

„Potsećamo Sindikat da je pre izdavanja licence FK Sloboda iz Tuzle uplatila sporni iznos na račun FS BiH, kao traženu garanciju do konačnog rešavanja međusobnih odnosa između kluba i igrača. To je bio elementarni uslov za izdavanje licence“.

Iz ovoga se može, vrlo jednostavno zaključiti, da su Tuzlaci „kupili“ takičarsku licencu za sezonu 2017/18. Premijer lige BiH?!

Zbog čega je Sloboda morala da uplaćuje novac u Savez kada je dužna igračima s kojima mora da reši spor? Zašto je FS BiH dao licencu Slobodi kada klub nije rešio problem sa igračima, ali jeste platio Savezu? Kako je moguće da Savez prvo kažnjava Tuzlake putem Prvostepene komisije za licenciranje samo zato što se premijerligaš iz „grada soli“ drznuo i javno rekao da je u FS BiH mnogo nepravilnosti, a onda Drugostepeni organ preinači odluku prvostepenog pa se upadne u neverovatnu kontradiktornost? Najvažnija stvar u svemu je definisati ko laže, a ko govori istinu? Ovo nije ni prvi, a mnogi kažu, ni poslednji slučaj da se u FS BiH mulja s licencama i „utvrđuje pazar“.

Evropska fudbalska unija UEFA je, spoznajući manipulacije u izdavanju licenci, uvela poseban monitoring nad Savezom iz Sarajeva, ali malo toga se ka pozitivnom promenilo i pomerilo. I dalje Odelenje za licenciranje FS BiH čiji je direktor Adnan Džemidžić, desna ruka predsednika Elvedina Begića radi nakaradno i mimo UEFA pravila koja su obavezujuća za sve njene članice, pa tako i kuću fudbala iz „multietničkog“ Grada na Miljacki.

Da tragedija bude još veća zvanični portparol FS BiH Slavica Pecikoza je prethodnih dana boravila na Kupu konfederacija u Rusiji, pa je sva saopštenja u pismenoj prepirci i prepucavanju sa FK Sloboda i Sindikatom pisao upravo Adnan Džemidžić!? S obzirom da je odlično upoznat sa situacijom i dešavanjima, onda mu i nije bilo teško da napiše svoju verziju, odnosno prizna da su Tuzlaci „kupili“ licencu! Nema veze što je amater u portparolskim poslovima.

Hoće li ikada pravda i istina isplivati na površinu u ovoj nakaradnoj zemlji i da li će manipulatori biti uklonjeni iz javnog života?

Nadanje poslednje umire…

Sportdc