Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH kojom su odbijene kao neosnovane apelacije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske o 1. martu i 25. novembru očekivana, bahata i arogantna, te da pokazuje da je BiH, više nego ikada, okupirana zemlja.

“Šta čovjek više da kaže na očekivanu odluku Ustavnog suda BiH, gdje trojica stranih sudija plus dva muslimana /Bošnjaka/ rade što hoće na štetu Srba u ovoj `suverenoj i demokratskoj` zemlji”, zapitao je Vlajki.

On smatra da analiza ove odluke Ustavnog suda BiH, diskriminatorske prema Srbima, navodi na zaključak da je BiH, više nego ikada, okupirana zemlja, te da OHR, Savjet za sprovođenje mira /PIK/ i slična kolonijalna tijela mogu slabiti, ali da NATO trupe, njihove bombe i /in/direktne prijetnje, neprekidno jačaju.

Vlajki je u pisanoj izjavi upozorio da je stvaranje “umjerene džamahirije” na ovim prostorima, sa većinskim muslimanskim stanovništvom, direktno upereno protiv EU.

On je istakao da je jasno da je BiH predodređena da bude stalan izvor terorizma i prijetnji te vrste, ukoliko se Evropa previše drzne da se suprotstavi SAD. “Zbog toga, po ko zna koji put treba ponoviti da BiH može jedino ući u NATO, a nikada u Evropu”, naveo je Vlajki.

On ističe da je ova odluka Ustavnog suda BiH otvoreni šamar opoziciji u Republici Srpskoj, jer međunarodni silnici pokazuju da ne razlikuju “loše” /”dodikovce”/ od “dobrih” /”antidodikovaca”/ Srba, kao što se “jedan, dobar, dio opozicije tome nadao, sarađujući sa ovim silnicima”.

Vlajki navodi da su stranci postali bahati i arogantni više nego ikada, zato što se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, njihovom najljućem neprijatelju, završava predsjednički mandat, te dodaje da “oni misle da će kada Dodik ode sa političke scene, svi ostali apsolutno sarađivati s njima u pravljenju šerijatske države”.

On je ocijenio da je “dan nezavisnosti BiH dio neustavnog, crnog, krvavog humora”.

“Po ustavu Socijalističke Republike BiH, nijedan narod se nije smio preglasavati. Referendum, održan 1. marta 1992. godine, kada su dva naroda preglasala treći, bio je neustavan i doveo je do krvoprolića na ovim prostorima”, podsjetio je Vlajki.

On je napomenuo da “dan državnosti”, 25. novembar, koji je dan ZAVNOBiH-a, nema nikakve veze sa “posebnom BiH državom”. “Јedina država, koja je postojala u tom času bila je Јugoslavija, a nakon završetka NOB-a, opet Јugoslavija”, ocijenio je Vlajki.

Prema njegovim navodima, sva avnojska zasjedanja su isključivo značila jačanje Јugoslavije na federalnim principima, a BiH je bila samo jedna od federalnih jedinica, i ništa više.

Vlajki smatra predvidivim nastavak reakcija na ovu odluku Ustavnog suda BiH.

“Biće puno buke, koja će se ubrzo stišati. Ljeto je, zar ne? Sljedeće godine će biti izbori, a nakon toga će Republika Srpska početi istinski kopniti”, upozorio je Vlajki.

On dodaje da će oni koji budu “sarađivali” u uništenju srpstva biti postavljeni na vlast, a onda će doći do neizostavne ustavne promjene i nakon 2019. godine, Republike Srpske će biti samo na papiru. “Barem tako stranci vide razvoj događaja”, zaključio je Vlajki.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH, kao i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti.

Izvor: SRNA/RTRS