Savjet ministara BiH u ovom trenutku nema zakonodavnu podršku kako bi se održao na vlasti, budući da je u Predstavničkom domu parlamenta BiH napravljena većina od 24 poslanika /od 42 ukupno/ koja bi mogla da obori kabinet predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, ukoliko se on sam ne povuče, pišu “Nezavisne novine”.

Te 24 ruke čine poslanici SNSD-a, SBB-a, DF-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, te po jedan poslanik A-SDA i BPS-a.

Iako je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović /SDA/ u srijedu naveče odlučio da odbije zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izvještaju o radu Savjeta ministara BiH, to bi trebalo da bude urađeno 26. jula, na redovnoj sjednici parlamenta.

Sasvim je izvjesno da izvještaj neće biti prihvaćen, što bi automatski trebalo da znači da će se Zvizdić sam povući, a Savjet ministara pasti, navodi isti izvor.

Za SBB, čiji Klub broji četiri poslanika, situacija je jasna i čista – Zvizdićev Savjet ministara mora da ode.

“Stav SBB-a je jasan, mi nismo zadovoljni radom Savjeta ministara. Potpisali smo i zahtjev za vanrednu sjednicu, ali je on odbijen. Ali potpisi i dogovori ne znače ništa dok se se ne dođe do konkretne stvari da se nešto treba izglasati”, kaže Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a.

I SNSD je sasvim jasan u tom pogledu, a predsjedavajući Kluba poslanika ove stranke Staša Košarac ističe da se oni od prvog dana nisu slagali s radom Savjeta ministara.

“Zvizdićev Savjet ministara pokušava da zaobiđe ustavne nadležnosti Republike Srpske, pri čemu su politike Saveza za promjene bile štetne po Srpsku. Prema tome, izvještaj o radu Savjeta ministara u 2016. nema podršku SNSD-a, a bilo kakav zahtjev za njihovu smjenu SNSD će podržati”, istakao je Košarac.

On je podsjetio da su same stranke iz Federacije BiH, preko svojih 17 poslanika, pokrenule inicijativu za sazivanje hitne sjednice parlamenta.

Inicijativu su pokrenuli SBB, DF, SDP, Nezavisni blok, te po jedan poslanik A-SDA i BPS-a. Prema stavu Kluba DF-a, koji broji pet poslanika, ovaj saziv Savjeta ministara je davno trebalo da ode.

“Niti su šta radili, niti šta rade. Savjet ministara treba da ode, mada je pitanje šta poslije toga. No, DF je za smjenu Savjeta ministara, a za to postoje i ruke u Predstavničkom domu”, tvrdi predsjedavajući Kluba poslanika DF-a Damir Bećirović.

I iz SDP-a ističu da neće podržati izvještaj o radu Savjeta ministara.

“Žao nam je što nismo dobili priliku da to i obrazložimo. I sasvim je svejedno hoće li se razgovarati o tome za dan, sedam ili mjesec, ali Savjet ministara će uvidjeti da nema podršku, i sasvim je logično da se samo povuče”, kaže poslanik SDP-a Saša Magazinović, dodavši da će, ukoliko se to ne desi, uslijediti razgovori o inicijativi za njihovu smjenu.

Poslanik A-SDA Јasmin Emrić podsjeća da izvještaj o radu Savjeta ministara nema podršku njegove stranke, dodavši da Zvizdić i ovaj saziv Savjeta ministara treba da odu, a ako to ne učine onda treba inicirati njihovu smjenu, te da je to logičan slijed događaja.

Smjenu Savjeta ministara podržava i Nezavisni blok, koji čine tri poslanika “odbjegla” iz SDA – Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Izvor: SRNA/RTRS