Dokumenta koja kriju istinu o umiješanosti kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u zločine NDH zaključana su u Zagrebačkoj nadbiskupiji, objavile su “Večernje novosti”.

List tvrdi da je sva kompromitujuća građa izdvojena iz Stepinčevog dosijea hrvatske Službe državne bezbjednosti, a da je u trijaži dokumentacije učestvovao sam vrh Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. Ova arhivska građa, u kojoj je i pismo papi Piju Dvanaestom i 30 priloga o prisilnom pokatoličavanju pravoslavaca, kako ističe list, decenijama je nedostupna istraživačima i istoričarima.

Ključni trenutak za skrivanje ove građe dogodio se 1992. godine, kada je hrvatski MUP predao kardinalu Franji Kuhariću sve materijale hrvatske Državne bezbjednosti u vezi sa djelovanjem Rimokatoličke crkve od 1945. do 1990. godine, kao i svu stariju građu konfiskovanu nakon oslobođenja 1945. godine.

Kaptol je 2000. godine ovu građu proslijedio Hrvatskom arhivu, ali nekompletnu, zadržavši većinu najvažnijih dokumenata “i to najdelikatniju” i stavio ih pod trajni embargo. Franjo Tuđman je kardinalu Franji Kuhariću 1990. ili 1991. godine lično uručio originalne primjerke pet tomova Stepinčevih dnevnika. Ovi zapisi, obogaćeni dodacima, fotografijama, bilješkama, isječcima iz štampe – i danas su zaključani na Kaptolu, a smatraju se krunskim dokazom o Stepinčevoj umiješanosti u zločine NDH.

Hrvatski arhiv čuva samo takozvani “neovjereni prepis suvih kardinalovih bilježaka”, bez aneksa i dopunskih materijala. Na poznati sadržaj ovih svezaka pozvao se i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u pismu papi Franji iz 2014. godine, koji je, kako se ispostavilo, bio ključan za formiranje Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i rimokatolika.

Izvor: SRNA/RTRS