Planirani radni ručak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića u Mostaru otkazan je zbog nemogućnosti dolaska određenog broja učesnika, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Čović je ranije najavio da će danas u Mostaru organizovati radni ručak kojem će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH i lideri stranaka u BiH, kao pripremu za seriju sastanaka političkih lidera u septembru.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prvi je najavio da neće prisustvovati sastanku u Mostaru. Izetbegović smatra da je “neprimjereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinisano ruše Savjet ministara i druge institucije BiH”.

Za dolazak u Mostar nije bio ni lider SBB-a Fahrudin Radončić. U telefonskom razgovoru s Draganom Čovićem saopštio je da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cijele namjere da se razgovara u što širem sastavu.

I predstvanici Saveza za promjene odustali su od dolaska zbog prisustva predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, navodeći da je ovakva vrsta susreta besmislena.

RTRS