Tradicionalnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježena je 76. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Brojne delegacije položile su vijence na partizanskom groblju u Knežici, a manifestaciji je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Rekao je da su u Drugom svjetskom ratu, ustanci podizani na srpskim nacionalnim prostorima, poput Milića Gaja.Poručio je da je sloboda ključna riječ srpskog naroda, a Јasenovac neprocesuirana priča.Nikola Banjac iz dubičkog sela Košuća u vrijeme ustanka, imao je 11 godina. U očajničku borbu za slobodu protiv nadmoćnijeg neprijatelja, krenuo je goloruki narod Knešpolja. Nikola je bio angažovan kao kurir.

– Kao dijete već radio za određenu jedinicu, komandu itd, jer su odrasli otišli u vojsku, sjeća se Nikola.

Ustanak naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu počeo je nedaleko od partizanskog groblja u Knežici, kada je grupa patriota napala žandarmerijsku stanicu.

– Žrtve koje su nastale u Drugom svjetskom ratu, pogotovo naroda koji je stradao sa ovog potkozarskog područja, ne smiju se nikada zaboraviti i prepustiti zaboravu. I ono što je već nekoliko puta rečeno je da mlade naraštaje moramo učiti o stradanju našeg naroda kako bi koračali kroz budućnost, poručio je Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice.

Narod Kozare i Potkozarja dao je nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma. Republika Srpska njeguje tekovine antifašističke borbe.
Srpski narod bio je na meti njemačke i ustaške okupacije, koje su za cilj državnog projekta imale istrebljenje srpskog naroda.

– Moramo da ostanemo privrženi tim idejama antifašizma jer je antifašizam nešto što nas svrstava u slobodarske narode Evrope. Antifašizam je vlasništvo Srba na ovim prostorima. Činjenica je da su na mjestima gdje su Srbi bili, apsolutna većina dizan ustanak u bivšoj Јugoslaviji, u Hrvatskoj i u mjestu Srb, ovdje u Milića Gaju i na mnogim drugim mjestima, poručioje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Komunistička vlast i bivša Јugoslavija srpskom narodu nisu vratile žrtvu koju je dao u borbi protiv fašizma, naglasio je predsjednik Dodik. Poručuje-Sjećanje na jasenovačku golgotu, vječna je opomena.

Ustanak u tom kraju bio je dobro organizovan pod vođstvom narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.

SRNA