Navršavaju se 22 godine od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine. Dani kada je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 Srba, a nekoliko hiljada ubijeno i nestalo, svake godine u srpskoj javnosti bude bolna sjećanja na napuštanje ognjišta, patnju i stradanje.

Parastosom koji je služio patrijarh srpski Irinej u Veterniku je večeras počela državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, 4. avgusta 1995. godine.

Manifestaciji su prisustvovali predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i delegacije vlada Srbije i Srpske, na čelu sa premijerkama Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, kao i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe prisustvovalo je više od 30.000 ljudi. Na tribinama lokalnog stadiona u Veterniku istaknuti su natpisi “Da se ne zaboravi” i “Oluja je pogrom!”.

“Vjerujem da će u ovom vijeku srpski narod zbog svog stradanja u prošlosti imati pravo da bude jedno. I da je sasvim prirodno da budemo zajedno”, rekao je predsjednik Srpske na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji”.

On je rekao da vjeruje da će doći nove generacije koje će čitati knjige, memoare i znati šta je bilo ovdje.

“A kada kažem zajedno, to znači zajedno u teritorijalnom i državnom smislu, da ne bi bilo sumnji. Јer smo mi svakako zajedno”, naglasio je Dodik.

Istakao je da se srpski narod mora okrenuti životu, mora učiniti sve da se okupi oko toga da ga bude više, mora više da se rađa, mora više da se vjeruje u Srbiju, u Republiku Srpsku, u srpski narod.

“Odbacite zagađenosti koje nam govore stalno kako ni Srbija, ni Republika Srpska nisu dobre. Ovo je najbolje mjesto za život u svijetu, i Srbija i Republika Srpska. Ovo je naše”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da danas postoje koncepcije koje govore o nečemu drugom, ali da volja srpskog naroda govori da je pretrpio najgore.

“Dajte snagu Srbiji, dajte snagu predsjedniku Vučiću, Vladi Srbije, dajte snagu Republici Srpskoj i Vladi Republike Srpske, dajte snagu, vi narode, dajte snagu nama, da se na najbolji mogući način izborimo i da nastavimo da se borimo da ne bi nestali”, naveo je Dodik. On je rekao da Srbi nisu remetilački faktor, nego veoma bitan faktor.

“Zato smo stalno na vašem dnevnom redu. Doći će vrijeme kada ćemo mi postavljati dnevni red. A to neće biti protiv vas, nego za nas. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su Srbi ostali jaki i okupljeni oko važnih nacionalnih pitanja, kao i da iskreno pružaju ruku pomirenja svima drugima.

“Srbija i Republika Srpska danas su najstabilnije u regionu. Naše institucije funkcionišu. Naše vlade i parlamenti nisu ugroženi”, rekao je Dodik, obraćajući se u novosadskom naselju Veternik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatskih snaga “Oluja”.

On je naveo da predsjednikovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića govori da se daje nova istorijska snaga Srbiji, ona koja pomaže najviše Srbima van Srbije da budu jači.

Dodik je rekao da Srbi nisu zaboravili Vučićevo istorijsko obećanje dato nedavno u Јasenovcu – da Srbija više nikada neće dozvoliti da neko od Srba u regionu bude počišćen i da će svojim potencijalom stati iza svog naroda.

“Naša ljubav za Srbiju je velika i želimo sve najbolje Srbiji i svim Srbima ma gdje bili. Ali želimo dobro i drugima. Pružamo ruku pomirenja, iskreno, i prihvatićemo je od svakoga koji je pruža iskreno. Ali, ne smijemo biti naivni jer se pokazalo da naša iskrenost ne znači iskrenost drugih”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Srbija kao pobjednica u Prvom svjetskom ratu dala velikodušno slobodu drugim narodima na prostoru bivše Јugoslavije, pa i Hrvatima koji su bilo na strani poraženih nacija tog vremena.

“To im je omogućilo da kroz komunističku Јugoslaviju obezbijede kontinuitet i stvaranje Hrvatske kao države. Tu slobodu je dala srpska država, tu slobodu drugima je dao srpski narod, navino vjerujući da je ta sloboda ista za sve, ali pokazalo se da nije”, kaže Dodik.

Dodik je podsjetio da je poslije etničkog čišćenja 220.000 Srba iz Hrvatske, uslijedila akcija čišćenja 150.000 Srba u Republici Srpskoj, iz Drvara, Јajca, Glamoča, Grahova, Bihaća, Sanskog Mosta.

“Kako danas da vjerujemo u tu dobru i iskrenu pruženu ruku, kada donosite zakon /o veteranima/? Kako da vam vjerujemo kada još u Јasenovcu postoji ustaški pozdrav? Niste ga sklonili! Kako mislite da to ne vidimo i da nas to ne boli?”, upitao je Dodik.

On je rekao da Srbe boli činjenica da je u Sarajevu, prema popisu iz 1991. godine, bilo 150.674 Srba, a na popisu iz 2013. godine 1.333.

“Ko je ovdje vršio etničko čišćenje? Kada ćete se jednom skinuti sa nas? Kada ćete pogledati na to sramno stradanje i ubijanje? Kako mislite da možemo da budemo sa vama u nastojanjima da nas stalno optužujete i govorite kako su vaše namjere svijetle? Pokažite ijedno mjesto gdje su Srbi masovno pobili Hrvate! Ima li ga u istoriji? Nema”, naveo je Dodik.

On je upitao zašto Hrvati nisu dozvolili da nedavno u Glini bude odata pošta Srbima koje su pobile ustaše.

Dodik je podsjetio da na stradanje srpskog naroda koje traje u kontinuitetu kroz vijekove, te rekao da je “Oluja” završni čin nečega što je davno planirano i postalo zvanična politika NDH, a to je da Srbe pobije, prekrsti ili protjera, te da niko ozbiljan ne može danas da ne vidi kontinuitet te politike i u 1995. godini.

Dodik je rekao da su Srbi napustili svoje domove u Hrvatskoj zato što je prijetio kompletan pomor i da budu pobijeni do zadnjeg, uz asistenciju međunarodne zajednice koja je godinama osmišljavala i realizovala projekte širom bivše jugoslavije koji se mogu karakterisati kao antisrpski.

On je naveo da su ti antisrpski projekti doveli do tog progona Srba, da u mnogim nastalim državama nakon raspada Јugoslavije Srbi budu obespravljena manjina koja se bori za svoja prava.

Dodik je rekao da svuda od Slovenije do Makedonije, preko BiH, Crne Gore i Kosova i Metohije, može da se vidi stradanje Srba.

On je naveo da su Srbi 1995. godine napustili svoje kuće sa tugom, ali da se pokazalo da Srbija nije bila nepoznata za Srbe iz Krajine, nego da su došli među svoje, da grade zajedno sa Srbima iz Republike Srpske i Srbije identitet krajiških i Srba iz Hrvatske.

“Onih Srba u Hrvatskoj koji predstavljaju drastičnu manjinu, koji iz straha ne smiju da govore o svom nacionalnom pripadništvu, koji od straha ne smiju da govore svojim jezikom, koji moraju da trpe odluke hrvatske Vlade da su Srbi agresori na svojim kućama, a znaju da to nije tako”, rekao je Dodik.

On je istakao da su Srbi u Krajini branili svoje kuće i da nema nijednog mjesta u Krajini koje nije bilo srpsko, a da ga Srbi nisu branili.

“Htjeli smo mir, a pod patronatom tadašnje međunarodne zajednice, koja se nije promijenila, izgubili smo taj mir i dobili etničko čišćenje u Hrvatskoj. Od jama, Јadovna, Јasenovca, Prebilovaca, do Broda na Drini, na mnogim mjestima, Šušnjari 100.000 ubijenih ljudi, Јasenovac 500.000 Srba, Јadovno 38.000 Srba, Brod na Drini 6.000 Srba u dva dana ubijeno, Prebilovci, ali i ubijeni Srbi 90-ih”, rekao je Dodik.

On je najavio da će za dva dana u Bihaću prisustvovati obilježavanju stradanja 14.000 Srba koje su ubile ustaše 1942. godine.

Dodik je rekao da i Republika Srpska i Srbija daju sva prava Hrvatima da slobodno žive i jednaki su po svemu, a samo u Hrvatskoj Srbi ne mogu i ne smiju da pričaju, od 180.000 Srba, samo 56 kaže da govori srpskim jezikom.

“Kada uništite identitet, to je zadnji korak uništavanja jednog naroda i civlizacije”, rekao je Dodik i podsjetio da na zgradi Crvenog krsta i Ženevi piše da treba uraditi ono humano djelo koje su Srbi uradili 1886. godina kada su u ratu sa Bugarima otvorili humanitarni koridor.

Dodik je upitao kako objasniti da su Hrvati imali dobre namjere kada su svojatali Nikolu Teslu, Srbina, a ustaše su pobile svu njegovu porodicu u njegovom rodnom Smiljanu, a 1995. godine “i ono malo Teslinih nasljednika protjerali”.

“Kako možete da govorite da je vaš Tesla. Tesla pripada čitavoj civilizaciji i mi Srbi smo ponosni na to što je Tesla pokazivao da je srpskog porijekla. Nemojte da nam to otimate, to je dio našeg idnetiteta i identiteta čitavog svijeta”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su 4. i 5. avgust tužni dani za sve one koji imaju išta srpsko, ali i dodao da je istovremeno i ponosan kada vidi okupljene ljude koji bez želje za osvetom i odmazdom obilježavaju stradanje srpskog naroda.

“Moram reći da sam ponosan kada ovoliko ljudi bez ikakvih ružnih riječi obilježava stradanje svog naroda. Tog 5. avgusta nismo izgubili sve, ali smo izgubili gradove, hiljade domova, izgubili smo ljude koji su ubijeni samo zato što su nosili srpsko ime i prezime”, rekao je Vučić.

Kako kaže, izmjeriti tragediju Srba zapadno od Drine, a posebno Krajišnika, gotovo je nemoguće.

“Neki su lili suze radosnice i pjevali pobjedničke pjesme, dok su se drugi našli u čudu političkog poraza. Danas sam ponosan što smo svi ovdje zajedno. Nećemo sukobe, hoćemo budućnost, ali nećemo dati nikome da nas ponižava”, rekao je Vučić.

“Rekao sam i u Јasenovcu, nijednu više Oluju i nikada više srpski narod ne bi mogao da preživi. Obećavam vam da srpski više neće dozvoliti sprovođenje takvih akcija”, istakao je predsjednik Srbije.

Patrijarh Irinej je naveo da tu tragediju srpski narod nikada ne smije zaboraviti kako se ne bi ponovila, te da se Srbi još uvijek pitaju “otkud i zašto” i “koji je to razlog da nas braća Hrišćani toliko mrze”.

“Hoćemo li razmišljati o osveti, ne braćo mila, to nije svojstveno pravoslavlju. Mi ne razmišljamo o osveti nego kao pravoslavni Hrišćani to prepuštamo pravednom sudu Božijem”, rekao je patrijarh.

“Nažalost ponovila se godina 1941. i 1945. u ’95. godini istorije srpskog i hrvatskog narod. Tog tragičnog dana ispunilo se ono što su neprijatelji srpskog naroda govorili i planirali nekoliko godina unazad”, kazao je patrijarh.

Naveo je da u godinama koje dolaze preostaje samo da se Srbi i Hrvati, odnosno pravoslavci i katolici, vole.

Svoje sjećanje na avgust 1995. prenijela je Branka Maksimović, koja je te godine u izbjegličkoj koloni iz Hrvatske kao dijete stigla u Srbiju.

U beogradskoj Crkvi Svetog Marka danas je održan pomen svim žrtvama srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao s predstavnicima Srba regiona.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je večeras u Novom Sadu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije i predstavnicim Srba iz regiona da su  Hrvati, prognavši Srbe, “ubili sami sebe”, a Srbija i Republika Srpska su, za razliku od Hrvatske, nakon “Oluje” poboljšali svoje kapacitete.

Dodik je, uoči centralne državne manifestacije obilježavanja Dana sjećanja, rekao da je Hrvatska izgubila time što su Lika i područja gdje su živjeli Srbi ostali prazni i bez mogućnosti da budu ispunjeni životom.

“Oni su nas pobili i prognali. Srbi koji su krenuli u nepoznato stigli su u poznato – u Srbiju i Republiku Srpsku i upravo su ovdje poboljšali naše kapacitete i naš život”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je u vrijeme kada se “Oluja” desila Srbija bila povučena i da je to pitanje došlo na dnevni red tek dolaskom Aleksandra Vučića na vlast.

“Na tome smo mu veoma zahvalni. Veoma je važno da se obilježava. Srbi su se ovdje okupili u velikom broju. To čine institucije Srbije i Srpske zajedno”, rekao je Dodik.

“Dani tuge i sjećanja” biće obilježeni i u Banjaluci, Novom Gradu i na Petrovačkoj cesti. Predstavnici Zajednice Srba Hrvatske i BiH poručili su da je srpski narod i dalje obespravljen u Hrvatskoj, i pozvali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da svojim autoritetom inicira dijalog dvije države kako bi njihov problem bio riješen.

– Srbi su i danas, poslije 22 godine, u Hrvatskoj građani zadnjeg, ne drugog reda, već zadnjeg reda. Srbi u Hrvatskoj nikakva prava ne uživaju i mislim da je došlo vrijeme da država Srbija, odnosno da najviši srpski zvaničnici pomognu Krajiškim Srbima da se to promijeni – rekao je ranije danas Branisalv Švonja, predsjednik Zajednice Srba Hrvatske i BiH.

Veternik nije slučajno izabran za obilježavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske, jer, prema nekim podacima, polovinu stanovništva tog velikog novosadskog naselja čine porodice prognane iz Hrvatske. Do danas su neriješena oduzeta stanarska prava za oko 140.000 ljudi, neisplaćene penzije, uništena i nevraćena imovina. Problem su i nestali za kojima se još traga.

– Mi smo, od ukupnog broja žrtava a uz pomoć nadležnih, do sada rasvijetlili sudbine 1.604 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 795 lica, uglavnom civila – rekao je danas ranije Јanko Velimirović, koordinator Dokumentaciono-informacuionog centra “Veritas” za Republiku Srpsku.

Od početka ratova na prostorima bivše Јugoslavije u Srbiji je utočište našlo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih status izbjeglice još ima njih oko 19.000. Pomen žrtvama “Oluje” biće održan 5. avgusta, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u “Oluji”, Hrvatska danas slavi Dan pobjede.

RTRS