Republika Srpska i Srbija i ove godine zajednički će obilježiti Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja”, prvi put na teritoriji Republike Srpske.

Dvadesetosma godišnjica velikog srpskog stradanja biće obilježena u petak, 4. avgusta u Prijedoru.

Uz rukovodstvo Srpske i Srbije, očekuje se prisustvo i patrijarha srpskog Porfirija.

Nemali je broj Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine koji su u avgustu 1995. godine, bježeći pred ofanzivom hrvatske vojske, na putu prema Srbiji preko srpskih teritorija u BiH, utočište našli u Prijedoru. Zato će u gradu, koji je svjedočio stradanju, biti upriličeno obilježavanje godišnjice etničkog čišćenja srpskog naroda u hrvatskoj akciji “Oluja”.

Јedino okupljeni Srbi mogu očuvati istorijsko pamćenje, koje je temelj nacionalnog jedinstva, poruka je iz Srpske i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dolazi u Republiku Srpsku da obilježimo strašan zločin etničkog čišćenja srpskog naroda u hrvatskoj akciji “Oluja”.

Nedugo nakon što je najavljeno obilježavanje ovog važnog datuma za srpski narod, pojedinci, u prvom redu Bošnjaci, počeli su da ga osporavaju. Zbog bošnjačkih žrtava u Prijedoru negoduju zbog izabrane lokacije, a Republiku Srpsku nazivaju genocidnom tvorevinom.

Vučić je poručio da Republika Srpska nije genocidna, već je nastala voljom i željom srpskog naroda da oformi svoj entitet u kojem bi mogli da se slobodno osjećaju.

– Ovo valjda govori o nedostatku demokratije u našoj zemlji u kojoj uvijek možete da sve srpsko proglašavate genocidnim. Plašim se da dok neko ne bude želio da čuje i Srbe, da ćemo teško moći da dođemo do ozbiljnijeg pomirenja, a što se nas tiče mi smo spremni da ih saslušamo i da razumemo patnju i Bošnjaka i svih drugih – rekao je Vučić.

U hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine protjerano je 250.000 krajiških Srba, ubijeno i nestalo skoro 2.000, od kojih su oko tri četvrtine bili civili stariji od 60 godina.

– Taj narod je izgubio svoju otadžbinu, protjeran je sa vjekovnih ognjišta, naravno, dobro je primljen u Republici Srbiji, jedan dio je ostao i kod nas i ovdje su dobili ono što zaslužuju, veoma dobro su primljeni i u našu zajednicu. Na kraju krajeva, mi smo svi srpski narod, jedinstveni, zajedno i uvijek pomažemo svojim sunarodnicima – istakao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanju godišnjice progona krajiških Srba prethodiće zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije u Banjaluci. Prema riječima potpredsjednika Vlade Srbije Siniše Malog, biće razgovarano o zajedničkim projektima, ali i novim ulaganjima Srbije u Srpsku.

– Јačanjem naših veza gradimo spone za buduće generacije i istovremeno stvaramo atraktivnije i konkurentnije privredno okruženje. Ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj u koju posljednjih godina bar dinar iz Srbije nije došao, a tako će i ostati jer Srbija ima dovoljno novca i želi da pomogne i podrži Republiku Srpsku – rekao je Mali.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će na sjednici biti riječi i o putnoj infrastrukturi.

Autor: RTRS