Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević komentarisao je na društvenim mrežama otvoreno pismo delegata SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH Darka Babalja, upućeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Naime, Babalj je u pismu poručio da bi dužnost predsjednika Republike trebalo da bude očuvanje Republike Srpske, njenih obilježja i simbola, te da himna treba da veliča ognjište i otadžbinu, junaštvo srpskog naroda, a ne da veliča dom i domovinu.

“Grb ne predstavlja ništa osim hrvatske krune na njemu”, naveo je Babalj.

Komantarišući navode Babalja, Kovačević je istakao da je “jasno o kolikoj količini neznanja, nesmotrenosti i banalnosti je riječ i koliko je opasno da takvu količinu neznanja ispoljavaju oni koji pretenduju da predvode jedan narod i Republiku”.

“To što gospodin Babalj misli da je `dom` hrvatska riječ, možemo jednostavno pripisati njegovom neznanju, uskogrudosti i nedostatku osnovnog obrazovanja. Ali što krunu kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića naziva hrvatskom je već mnogo ozbiljniji problem, pogotovo kada tako nešto tvrdi predstavnik Republike Srpske u zajedničkim organima BiH”, navodi Kovačević.

Dodaje da je falsifikovanje istorije, sa kojim je srpski narod suočen posljednje dvije decenije, ozbiljan problem.

“Falsifikatori i uzurpatori istorije i identiteta jedva čekaju na neznalice poput Darka Babalja”, zaključuje Kovačević.

RTRS