Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da SDS neće podržati referendum u Srpskoj o pristupanju BiH NATO-u.

– SDS neće podržati referendum o NATO-u jer smatramo da se radi o tipičnoj dodikovskoj manipulaciji. Ako je Milorad Dodik spreman da ide sa tom inicijativom, onda bi morao da zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine koja bi donijela konačnu odluku, a ne da zavlači javnost za koju znamo kakav stav ima po tom pitanju – rekao je Govedarica za Nezavisne novine.

Govoreći o odluci Suda BiH o odbijanju apelacije Republike Srpske u vezi sa vojnom imovinom u Han Pijesku, Govedarica je rekao “da Sud BiH sve više liči na Pedija Ešdauna iz nekih ranijih vremena”.

– Međutim, nije u svemu krivac Sud BiH zato što je iz nekih meni sasvim neobjašnjivih razloga Geodetska uprava Rrpublikre Srpske izložila katastar nepokretnosti u opštini Han Pijesak, iako su bili upozoravani da to ne rade jer će tako nešto sigurno omogućiti otvaranje spora pred Sudom BiH zato što u postupku izlaganja sve strane koje misle da polažu pravo na imovinu mogu da se prijave i pokrenu postupak. Dakle, glavno pitanje je zašto je Geodetska uprava pokrenula taj postupak izlaganja i tako omogućila Ministarstvu odbrane da uđe u spor? Odgovor još ne znamo, ali saznaće se vrlo brzo. Oni su Republici Srpskoj napravili veliki problem – rekao je Govedarica za Nezavisne novine.

Kada je riječ o stavu SDS-a o članstvu u NATO-u, Govedarica smatra da orijentir za Republiku Srpsku treba da bude Srbija, i da sve dok ona ima poziciju vojne neutralnosti u pogledu evroatlantskih integracija, to treba da bude i pozicija Srpske.