U Prijedoru je sve spremno za 12. Blanik kup, koji će na Aerodromu Urije biti održan u subotu, 26. avgusta. Svečano otvaranje ove sportske manifestacije je u 11 časova, dok će proglašenje najboljih biti u 20 časova.

Ovogodišnji Blanik kup biće održan u tri konkurencije. Prva će biti prvenstvo Republike Srpske na kojem će učestvovati takmičari koji su članovi Vazduhoplovnog saveza Srpske. Druga je organizovana u vidu prvenstva BiH, na kojem učestvuju klubovi članovi Vazduhoplovnog saveza BiH. Treća konkurencija biće otvoreno prvenstvo aeroklubova koji učestvuju po pozivu.

Milan Marković, direktor Blanik kupa Prijedor, kaže da se zainteresovani mogu prijaviti elektronski ili putem telefona mogu kontaktirati bilo koga od članova Organizacionog odbora. Napomenuo je da zainteresovani moraju imati važeće dozvole pilota jedrilice i ljekarsko uvjerenje što je minimum uslova da bi mogli da se takmiče. Napomenuo je i da je za one koji nisu letjeli u jedrilici, da  su organizovali trenažni dan.

Prijedor i Republika Srpska po 12. put spremno dočekuju pilote-jedriličare iz svih krajeva svijeta. Ove godine učesnici su iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Blanik kupa Lejla Rešić kaže da je želja organizatora da putem ovakve manifestacije koju ima samo Prijedor u Republici Srpskoj, promovišu grad i ovu vrstu sporta da bi jedriličarstvo steklo više poklonika, naravno imajući uvijek u vidu da je bezbjednost učesnika na prvom mjestu.

Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor uz podršku Vlade Republike Srpske, koja sedmu godinu aktivno podržava ovaj kup.

RTRS