Lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković se u okviru današnje posete Sarajevu sastao sa ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safetom Softićem.

– Predstavili smo rad Odgovora, te predložene mere i inicijative na zaštiti prava povratnika. Takođe, razgovarali smo o pitanjima potrebe intenziviranja dijaloga na slučajevima kršenja ljudskih prava i diskriminacije u povratničkim zajednicama. Ministarstvo civilnih poslova ima važnu ulogu i u borbi protiv negiranja bosanskog jezika u obrazovanju, takođe, ovo ministarstvo je servis u boljoj komunikaciji povratnika sa administracijom u RS – rekao je Duraković, prenosi Klix.ba.

Dodao je kako će nastaviti proces daloga o stepenu demokratizacije u entitetu Republika Srpska.

– Ministar Osmanović i predsedavajući Softić su najavili da će i SDA podržati dijalog o izradi jedinstvene političke platforme povratnika u RS. Sastanak smo zakazali za 28. septembar, gde su uredno pozvani i očekujemo predstavnike deset političkih stranaka, kako bi se otvorili procesi. Ako ne bude konsenzusa, važno je da postoji dogovor o maksimalno dve liste za NSRS, samo da fragmentacijom ne dođemo u situaciju da svi budu ispod cenzusa, a da DNS i SNSD biraju Bošnjake i Hrvate u Veću naroda RS i one koji će popuniti garantovanu kvotu zastupljenosti ovih naroda u Narodnoj skupštini – naveo je Duraković.

Istakao je kako može da razume političke razlike između SDA i SDP, ali i drugih političkih stranaka, ali da moraju imati iskren odnos prema opasnosti koju za Bosnu i Hercegovinu predstavlja SNSD.

– Moramo imati jedan iskren odnos i odgovorno se postaviti prema opasnosti koje za ovu zemlju predstavlja politika SNSD, koja uništava našu ekonomiju, prazni istočnu Bosnu i vodi nas u zagrljaj Rusiji – zaključio je Duraković.

Klix.ba