Nakon što je na Nastavničkom vijeću u Prvoj Osnovnoj školi u Srebrenici direktor Dragi Jovanović obavijesto nastavnike da će se od sada u rubrici bosanski jezik pisati “jezik bošnjačkog naroda ili bošnjački jezik”, reagovao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, čije dijete takođe pohađa nastavu u toj školi.

Načelnik Duraković je rekao da su ga kontaktirali nastavnici tzv. bosanskog jezika i roditelji navedene škole, te obavijestili da je bez oficijelne potvrde od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a uz usmenu instrukciju od navedenog ministarstva, direktor škole rekao da će se od sada u đačke knjižice pisati “jezik bošnjačkog naroda”.

Načelnik Duraković je izjavio da u ovoj zemlji kada nema nekih problema, “mi napravimo problem pa ga rješavamo”, te naveo da je ogorčen, a da je ovaj problem politički nametnut, smatrajući da iritira što je došlo do toga da će djeca biti predmet ili gubitka nastave ili neke političke manipulacije.

Duraković je takođe rekao da bošnjački zastupnici u Skupštini opštine Srebrenica ne žele vidjeti zamjenika načelnika Srbina, kao i pomoćnike, i sad će to otvoriti neke druge političke probleme.

“Ne želimo pregovarati oko ovoga i ne želimo da nam bilo ko dođe da pregovara. Vjerujem da početkom naredne sedmice bošnjačka djeca u Srebrenici neče ići u školu, a to je više od 60 odsto djece. Niko ne može donijeti odluku da ukida bosanski jezik”, rekao je Duraković, te istakao da OHR i članice PIC-a moraju oko ovoga zauzeti stav prije neke ozbiljne eskalacije.

Agencije