Vladajuća koalicija od Narodne skupštine traži da usvoji status o vojnoj neutralnosti.

To će se naći na prvom jesenjem zasjedanju.

Za lidere SNSD-a, DNS-a i SP-a najavljena interpelacija opozicije o radu Vlade pokušaj je destabilizacije Srpske, zbog čega njihovi poslanici neće glasati da bude na dnevnom redu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je glavnog revizora Duška Šnjegotu da podnese ostavku, zbog neobjektivnih izvještaja Glavne službe za reviziju.

Ko je kad i šta potpisao kako bi se ubrzao put u NATO – pretresaće poslanici.

Prema najavi vladajuće koalicije, već na prvoj narednoj sjednici Parlamenta, biće pokrenuto pitanje suspenzije ranije usvojene Deklaracije o putu ka Sjevernoatlantskoj alijansi.

Tako bi Narodna skupština novim zaključcima trebalo da preuzme obavezu dalje demilitarizacije u BiH, i konačno dokumentom utvrdi neutralan vojni status.

– Oni koji govore kako treba pratiti Srbiju – danas je situacija potpuno različita. U Srbiji postoji odluka o tome – u Republici Srpskoj samo naznake. Treba donijeti odluku za ovo vrijeme, a to je neutralan vojni status, rekao je predsjednik Milorad Dodik.

Јedno od gorućih pitanja vladajuće koalicije bila je i vojna imovina.

Ponovljen je stav da je riječ o neustavnoj odluci Ustavnog suda, bez pravnog osnova.

Zbog “pravnog nasilja” pravosudnih institucija BiH, zvanična Banjaluka sprema odgovor.

Pronašla ga je u izmjeni zakona koji bi trebalo da bude razmatran u hitnoj proceduri.

– Da se izmjenama i dopunama zakona odredi da nema uknjižbe imovine na neke druge organe izvan Republike Srpske, bez saglasnosti NSRS, dodaje Dodik.

A bez saglasnosti vladajuće koalicije nema ni rasprave o interpelaciji opozicije o radu izvršne vlasti.

Dodik kaže da je svoj odgovor Vlada dala kroz periodične i godišnji izvještaj, i da zbog toga neće glasati za dnevni red:”Mi ne moramo glasati. Vlast diktira dnevni red i mi nećemo glasati-neka protestuju. Što bi glasali. Neka SDS glasa za nešto što mi hoćemo.”

Dodik podsjeća na rast ekonomskih pokazatelja.

Ističe, da su, u prvih sedam mjeseci, na nivou fondova prihodi veći za 100 miliona maraka. Povećani su i prihodi u budžetu za 40 miliona, i to bez intervencije međunarodnih finansijskih institucija.

Zbog ovakvih pokazatelja Dodik smatra da je neopravdana interpelacija opozicije, kao i izvještaj Glavne službe za reviziju, koji je nazvao tendencioznim, s političkom zloupotrebom.

Zatražio je smjenu glavnog revizora Duška Šnjegote:”Nema preispitivanja! Јa ga pozivam da podnese ostavku ili će biti smijenjen.”

Dodik je ostao dosljedan i ranijem stavu da Republika Srpska neće dati zeleno svjetlo za povećanje budžetskog okvira BiH, jer je planirano više novca za troškove Oružanih snaga.

Vladajući blok stav ne mijenja ni kada je riječ o Transportnoj zajednici.

Istrajni na primjeni Mehanizma koordinacije i sporazumu entitetskih vlada i Savjeta ministara.

RTRS