Glavni revizor Duško Šnjegota ostaje pri stavovima iz revizorskog izvještaja o stanju u budžetu Srpske, koji je, tvrdi za “Nezavisne”, potpuno tačan.

O zahtjevu za njegovom ostavkom ili smjenom, će, kaže, kad čuju potpunu informaciju.

Na taj zahtjev vladajuće koalicije oštro je reagovala opozicija, tvrdeći da je riječ o napadu na Republiku Srpsku i jedinu instituciju koja, kako kažu, svoj posao radi objektivno.

SNSD odgovara SDS-u, PDP-u i NDP-u: važnije je personalno rješenje u Glavnoj službi za reviziju od otimanja imovine Republike Srpske.

Tri opoziciona lidera, na tri odvojene konferencije za novinare, stala su u odbranu Duška Šnjegote, čije imenovanje, prije pet godina, nisu podržali u parlamentu.

Smatraju da je zahtjev za njegov odlazak sa pozicije glavnog revizora presedan kojim se urušava ustavno-pravni poredak Srpske.

Ostavka ili smjena – za njih je neprihvatljiva.

– Borićemo se da Šnjegota ne bude smijenjen. Ako treba, spreman sam i da se potučem u Parlamentu, kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Za predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandić očekivano je da neko ko gubi podršku naroda poziva na nasilje, poput Govedarice.

I dok predsjednik SDS-a najavljuje borbu u Parlamentu, lider NDP-a Dragan Čavić predlaže drugačije metode: “Ako dođe u Parlament to pitanje, ako se njegova smjena nađe na dnevnom redu, predlažem da napustimo Parlament i ne vraćamo se do izbora.”

PDP-ov Branislav Borenović, ipak, ne odustaje od toga da se u skupštinskoj sali raspravlja o interpelacijama.

Reagujući na najavu da poslanici vladajućeg bloka neće glasati za te dokumente kada budu na dnevnom redu, Borenović podsjeća da je riječ o životnim temama od kojih, kaže, vlast ne smije bježati.

– Ako se ide sa ovom vrstom pravnog nasilja, rušenje glavnog revizora i negiranjem mogućnosti da poslanici kroz interpelacije otvaraju važna pitanja, onda se postavlja pitanje čemu uopšte političko i svako drugo djelvoanje u Republici Srpskoj, ističe Borenović.

Na izjave lidera opozicije oglasio se SNSD.

Ocjenjuje da SDS, PDP i NDP nemaju znanja, hrabrosti i volje da se upuste u rješavanje pitanja u Republici Srpskoj, od kojih je, navode, goruće – otimanje imovine Srpske od strane Ustavog suda BiH: “Umjesto jasnog stava prema tom problemu i prijedloga za njegovo rješavanje, građani Republike Srpske dobili su kuknjavu opšteg tipa. Šta su zamjerili koaliciji na čelu sa SNSD-om? Zamjerili su joj što su oni već više od deset godina opozicija i što nikako ne uspijevaju da objasne građanima zašto kukaju svaki put kada vlast izađe sa konkretnim prijedlogom za rješenje nekog pitanja”.

A konkretnije prijedloge opozicija najavljuje u narednim danima.

Tvrde, djelovaće jedinstveno, iako Dragan Čavić ostavlja mogućnost i za raskol ako koalicioni partneri ne podrže inicijativu njegove stranke o oštrijem djelovanju protiv aktuelne vlasti.

RTRS