Miroslav Tuđman, sin nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je u medijima i knjizi “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, iznio niz optužbi na račun bivšeg bošnjačkog lidera, kao da je zaboravio da je njegov otac Franjo, Izetbegovića odlikovao priznanjem kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima drugo mjesto u redu hrvatskih odlikovanja. Ono se dodjeljuje visokom funkcionerima za poseban doprinos cjelovitosti i ugledu države.

Pored ove činjenice sin prvog hrvatskog predsjednika tvrdi da je upravo Izetbegović jedan od začetnika islamskog radikalizma u regionu.

– Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića – tvrdi Miroslav Tuđman u knjizi “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”.

On dodaje da je Izetbegović, uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mudžahedinima garantovao da neće biti protjerani iz BiH.

 Frontal