Vjernici islamske vjeroispovijesti počinju danas proslavu Kurban-bajrama, jednog od dva velika islamska praznika, koji simboliše porodično zajedništvo, rodbinsko druženje i komšijsko razumijevanje.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana. Prvog dana praznika vjernici odlaze na jutarnju molitvu u džamiju, nakon čega jedni drugima čestitaju praznik riječima “Bajram šerif, mubarek olsun”, a potom nastavljaju slavlje sa porodicom i prijateljima.

Praznik je obilježen žrtvovanjem kurbana, odnosno ovna, čije se meso kasnije dijeli sirotinji i komšijama. Kurban-bajramu najviše se raduju najmlađi članovi porodice, jer je običaj da odrasli djeci daruju prigodne poklone.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović poželio je svim muslimanima da u miru i sreći dočekaju Kurban-bajram sa svojim najbližim i najdražim.

– Naša jedinstvenost u vjeri neka pređe i u stvarnost činjenja. Neka nas vjerovanje zbliži, neka hadž bude naše okupljalište i zborište, mjesto nade u bolje sutra svih ljudi na zemlji – naveo je Kavazović u prazničnoj čestitki.

Centralna svečanost povodom proslave praznika u Banjaluci biće organizovana u Ferhadiji. Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić čestitao je svim vjernicima praznik sa željom da ga proslave u radosti i miru.

– Moja najznačajnija poruka je zapravo značenje riječi kurban – približavanje dragom Bogu, odnosno da se vjernici pobožnim činom nastoje približiti Bogu, a udaljiti od grijeha – rekao je Kozlić.

Čestitke povodom Kurban-bajrama poglavaru Islamske zajednice u BiH i vjernicima uputili su brojni zvaničnici RS i BiH, poželjevši im mir, sreću i blagostanje.

– Neka radost proslave ovog velikog praznika bude povod za podsjećanje na istinske i neprolazne vrijednosti mira, tolerancije, uzajamnog poštovanja i solidarnosti među ljudima i narodima – naveo je predsjednik RS Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić poručio je da su praznici vrijeme radosti u domovima vjernika.

– Uvjeren sam da će tradicionalna simbolika praznika pokrenuti ljude na toleranciju i razumijevanje, s ciljem mirnog i prosperitetnog zajedničkog života – naveo je Ivanić u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poželio je vjernicima da ovaj praznik proslave sa bliskim i dragim ljudima. Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović poželjela je svim muslimanima da praznik proslave u radosti sa svojim porodicama.

– U ime Vlade Srpske i svoje ime upućujem vam iskrene čestitke, uz želju da praznik proslavite u radosti, miru i blagostanju sa svojim porodicama i vama bliskim ljudima, a u skladu s tradicijom međusobnog uvažavanja i poštovanja – navedeno je u čestitki Cvijanovićeve.

Čestitke je uputio i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović i mnogi drugi.

Hadž

Kurban-bajram se još naziva i Hadžijski, jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće. Obaveza svakog muslimana jeste da bar jednom tokom života, ako mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju, hodočasti u Meku. Ove godine je iz BiH na hadž otputovalo 1.738 vjernika.