RTRS je vlasnik svoje opreme na teritoriji Republike Srpske i niko nema pravo da joj naredi kome će ustupiti opremu na korišćenje, stav je rukovodstva RTRS-a, povodom odluke RAK-a o kažnjavanju naše medijske kuće. Ocjenjuju da je poslednja odluka Regulatorne agencije za komunikacije udar na nezavisnost RTV sistema. RAK je od naše medijske kuće tražio da opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje trećim licima. Zbog njenog nepoštovanja, izrekli su drakonsku kaznu od 45.000 KM RTRS-u i 15.000 KM generalnom direktoru, kao odgovornom licu. Ko ne poštuje zakon – RTRS ili Regulatorna agencija za komunikacije?

Regulatorna agencija za komunikacije bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da opremu u svom vlasništvu daje na korišćenje trećim licima bez naknade. Konkretno, prema odluci RAK-a, opremu na predajniku Kozara trebalo je da ustupimo prnjavorskoj Televiziji K3, bez naknade. Istovremeno, našu medijsku kuću, samo održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa, mjesečno košta 170.000 KM.

– Naredba kojom se nama naređuje šta ćemo raditi sa svojom opremom neće biti ispoštovana od strane RTRS-a – kaže Zdravko Šavija, pomoćnik generalnog direktora RTRS-a za tehniku i razvoj.

Svi organi RTRS-a dužni su štititi imovinu Јavnog servisa Republike Srpske, jasan je bio generalni direktor Draško Milinović, reagujući na kaznu RAK-a. Najavio je korišćenje svih pravnih sredstava u zaštiti imovine Јavnog servisa.

RTRS ne spori da postoji odluka kojom je dato pravo RAK-u da, u slučaju smetnji, nekoj televizijskoj stanici može dodijeliti privremenu dozvolu, ali se prethodno moraju steći preduslovi. Јavni emiteri su utvrdili tehničke uslove, a RAK prihvatio – što nije u slučaju utvrđivanja cjenovnika. Iako su javni emiteri ovoj Agenciji dostavili prijedlog cjenovnika, on je za RAK je bio neprihvatljiv, jer nije dostavljena studija realnih troškova. Zdravko Šavija tvrdi da ni jedna odluka ne predviđa takve uslove.

–  Ovdje se postavlja pitanje kako RAK od 10 stavki odluke može selektivno da primijeni jedan stav, a ne može da primijeni druge stavke. Drugo, ako nije formirana cijena, zašto nas kažnjavate? – pita Šavija.

Istovremeno, kada je RAK donio odluku o korišćenju Multipleksa A, rekao je da treba izvršiti preštimavanje pojedinih kanala na drugi kanal, među kojima i TV K3.

– Zašto nije izvršila mjerenje kanala? To nismo mogli uraditi mi, već RAK – navodi Šavija.

Sve televizijske stanice, pa i K3 imaju pravo na digitalno umrežavanje, kaže ministar Neđo Trninić, uočivši da prije toga postoji mnogo otvorenih pitanja koja se moraju riješiti.

– Prije toga se mnoge stvari moraju regulistati. Često se iz Agencije sa nivoa BiH nekorektno odnose na neke stvari. Ipak, vlasnici opreme su Republika Srpska i RTRS – ističe Trninić.

Za rukovodstvo RTRS i sve zaposlene ovo je još jedan udar na nezavisnost RTV sistema. RAK pitamo- Kako ćemo biti nezavisni, ako ne upravljamo svojom imovinom? Zbog čega su se oglušili i na preporuke Komiteta ministara Savjeta Evrope čije su odredbe ugrađene i u Zakon o javnim emiterima BiH, gdje se eksplicitno navodi da javni servis može biti nezavisan samo ako raspolaže svojom imovinom?

Na ova pitanja, RAK je danas bez komentara. Odgovor najavljuju za sljedeću sedmicu.