Blokada rada parlamenta Srpske i dalje je najvažnija politička tema. Dok opozicija najavljuje da će svoju borbu u Narodnoj skupštini nastaviti kako nalaže zakon i bez upotrebe sile, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić otvoreno poručuje da je za “makedonski scenario”. Događaji u Skoplju za Mektića su uspostava demokratije i vladavine prava, a pozivi ministra bezbjednosti na takve korake iz vladajućeg bloka ocijenjeni su kao “nezabilježen slučaj u istoriji Republike Srpske”.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, počeo još jedno obraćanje javnosti riječima “Evo ja sam za `makedosnki scenario` u Republici Srpskoj”.

Za njega “makedonski scenario” nije nasilje, kao ni slike sukoba koje su mjesecima dolazile iz ove zemlje. Poručio je da se Makedoniji “dogodio narod” koji je došao pred Sobranje i izršio pritisak da se imenuje mandatar za sastav Vlade.

Iako njegove kolege iz opozicionog bloka, bar javno, za nasilje nisu, Mektić navodi da će svi koraci opozicije biti u svrhu smjene onih koji su sada na vlasti i uvođenja demokratije.

– Јe li to “makedonski scenario”, to što je on /premijer Makedonije Zoran Zaev/ dobio batine kao pobjednik na parlamentarnim izborima? Ne vidim ja problem nikakav u “makedonskom scenariju”. Јa tu vidim da je pobijedila demokratija u Makedoniji, da je na civilizovan i demokratski način postavljena nova Vlada – kaže Mektić.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da će se dogoditi “scenario Republike Srpske, a ne makedonski”, kako bi sadašnja vladajuća većina otišla.

Podsjećanja radi, lider pokreta “Odgovor”, Ćamil Duraković, prije nekoliko dana poručio je da, ukoliko Savez za promjene želi pratiti politiku “makedonskog scenarija”, onda mora više učiniti u odnosu prema Bošnjacima.

Na ovakve izjave predstavnika opozicionih stranaka u Republici Srpskoj stižu oštra reagovanja vladajućeg bloka. Poručuju da Mektić kao ministar bezbjednosti, umjesto da se bavi zaštitom i prevencijom nereda, poziva na nemire, što je nezabilježen slučaj u istoriji.

– Makedonski scenario postoji jedino u Savjetu ministara BiH, tamo gdje je gospodin Mektić ministar. Tamo se ne zna ko je manjina, ko većina, ko je izgubio i ko je s kim. I jedini haos postoji u bezbjednosnim službama na nivou BiH, i Tužilaštvu na bh. nivou – kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik SNSD u PD Parlamenta BiH Milica Marković kaže da “opoziciji, odnosno njihovim nalogodavcima očigledno nije dovoljno sve ono što su do sada radili u Sarajevu protiv Republike Srpske, pa su sad dobili zadatak više, a to je da ruše institucije Republike Srpske i da se radi protiv srpskog naroda”.

Događanja u Skupštini i poteze opozicionih poslanika, Mektić ocjenjuje kao demokratski način iskazivanja jedne vrste bunta. Nakon što je lider NDP-a Dragan Čavić pozvao ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, da podnese ostavku, Mektiću je, kako kaže, Lukačevo poređenje terorista i opozicije potpuno neprimjereno.

– Ako opozicija neće da se ponaša u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske, on dovede 150 policajaca. Gdje će policija sa dugim cijevima uređivati odnose između pozicije i opozicije? To je neviđena bruka, neviđena demokratija, to je silovanje Ustava Republike Srpske – tvrdi Mektić.

Za predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, dileme nema- opozicija je prekršila Poslovnik o radu, a ne vladajuća većina.

– Tamo nije bilo nikakvih neustavnih stvari, neustavnih dešavanja od strane rukovodstva Skupštine. Neustavno, odnosno neposlanički je bilo samo fizičko blokiranje rada – ističe Čubrilović.

Dalju blokadu Skupštine Čubrilović ne očekuje, a da je neće biti potvrđuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji poručuje da opozicija dolazi na narednu sjednicu parlamenta. Na statove predsjednika Skupštine odgovara da je narodnim poslanicima onemogućeno da učestvuju u radu Narodne skupštine samo zato što su insistirali na poštovanju Poslovnika i akata Narodne skupštine.

– Na narednoj sjednici Narodne skupštine mi ćemo biti u velikoj sali, i nastaviti insistirati na našim legitimnim zahtjevima. To je naše legitimno pravo – navodi Borenović.

A Dragan Mektić, već proglašen kao ministar “rekorder” po broju održanih konferencija za novinare, ni na ovoj nije propustio priliku da koju riječ kaže o programu RTRS-a. Iako u svojim brojnim nastupima ističe kako BiH nije poprište radikalnih islamista, zasmetao mu je intervju sa Miroslavom Tuđmanom emitovan u našem programu, u kojem je upravo otvorena tema islamizacije Bosne i Hercegovine.

RTRS