Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić istakao je da se shodno izjavama opozicije u Republici Srpskoj u pojedinim medijima nastoji umanjiti sličnost nedavnih dešavanja u Narodnoj skupštini Republike sa takozvanim makedonskim scenarijom, te ocijenio da nije isključeno ponovno izazivanje nereda.

On je dodao da se brojne paralele mogu povući između metoda onih koji žele da sruše vlast u Republici Srpskoj i metodologije prevrata u Makedoniji.

Ćeranić je naveo da su medijske pripreme, izbor i dizajniranje izvršilaca u oba slučaja rađeni prema principima Džina Šarpa /američkog autora uputstava za sprovođenje svjetskih revolucija/.

Prema njegovim riječima, dok je Zoran Zaev optuživao Nikolu Gruevskog za korupciju i nenarodnu policiju, predstavnici opozicije u Srpskoj su osuli paljbu na policiju i ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača bez ikakvog razloga.

“Koliko juče su bili puni hvale za njegov rad. Pohvale su iznosili i javno, na skupštinskim sjednicama. Povod za napad na ministra Lukača je preuveličana akcija policije u zaštiti zasjedanja Narodne skupštine, a radi dramaturgije izmišljene su `duge cijevi`”, naveo je Ćeranić u autorskom tekstu za “Fond strateške kulture”.

Ćeranić je naveo da policija tada nije dozvolila “pobunjenicima” da nastave sa neredima, a da je opozicija zaboravila da policija čuva red i mir i obezbjeđuje institucije.

Prema njegovim riječima, kao i u Makedoniji, i u BiH i Srpskoj djeluju brojne nevladine organizacije stimulisane novcem Džordža Soroša.

Te organizacije se, kako navodi, javnosti nastoje predstaviti kao ljevičari i demokrate koje uvode pravednu vlast, a u stvari su revolucionarne organizacije, dizajnirane da instališu političke programe i režime lutaka koji će biti u funkciji anglo-američkih oligarhija.

“U Srpskoj su im ciljevi predsjednik Milorad Dodik, ministar Dragan Lukač i, naravno, Narodna skupština. Ujedno i Vlada Srpske”, naveo je Ćeranić.

Ćeranić je naglasio da je uočljiva i gradacija zahtjeva nevladinih organizacija kojom se postiže dramaturgija dok se ne mobilišu šire socijalne strukture.

“Tako je `ReStart` organizacija koja nastoji animirati građane za ulična okupljanja, `podigao ulog`. Ranije su tražili ostavku ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića, a tokom posljednjeg okupljanja tražili su ostavku Vlade Srpske”, podsjetio je Ćeranić.

On smatra da nije isključeno ponovno izazivanje nereda i fizičkog nasilja u Narodnoj skupštini.

“Nakon toga bi se pozivali mediji, ambasade, Sarajevo, Brisel, Merkelova, kojima bi se upućivali vapaji kako su narodni poslanici zarobljeni, da iz bezbjednosnih razloga ne smiju izaći iz zgrade Narodne skupštine, te bi se tražila intervencija Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/”, dodao je Ćeranić.

On je ocijenio da će u tom scenariju najvažnije biti da mediji događaje prenesu dramatično da bi se izdejstvovao dolazak delegacije iz Brisela za pregovore o prelaznoj vladi zbog “smirivanja tenzija u Republici Srpskoj”.

Ćeranić je naglasio da bi se u tom scenariju neizostavno pojavio i pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Hojt Јi, dok bi mediji, naročito zapadni, ukazivali da je za EU veoma važno smirivanje prilika u BiH, jer se može destabilizovati region.

On je ukazao da će oni koji žele da ruše Republiku Srpsku koristiti omiljenu mantru – optužbe za kriminal i korupciju na račun Vlade i predsjednika Srpske, što su poznate lekcije iz knjiga Džina Šarpa i sve ono što je već viđeno u Makedoniji.

“Uostalom, o čemu je ministar bezbjednosti Dragan Mektić dva dana razgovarao sa Zaevom tokom njegove dvodnevne i nenajavljene posjete BiH? Nameće se i niz drugih pitanja. Šta je sadržaj razgovora koji su Denis Zvizdić i Mirko Šarović vodili u Sarajevu sa emisarima sa Kosova? Šta je bio cilj boravka čelnika Izetbegovićeve SDA u Raškoj i Turskoj”, upitao je Ćeranić.

Izvor: SRNA/RTRS