Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će Predsjedništvo razmatrati aferu navodnog prisluškivanja hrvatskih zvaničnika i privrednika. Za sutra je u Sarajevu najavljen sastanak Izvršno-obavještajnog odbora koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda. Očekuje se da direktor OBA Osman Mehmedagić podnese izvještaj o posljednjim dešavanjima.

Nakon afere “Ušće” i negiranog prisluškivanja zvaničnika Srbije, OBA BiH ponovo je u centru špijunskog skandala. Ovog puta, kako tvrde pojedini mediji iz Hrvatske i BiH, tajno su praćeni i prisluškivani pojedinci i grupe iz BiH koji imaju poslovne i političke veze s našim zapadnim susjedima.

– Opasno je što u BiH već godinu i po dana OBA BiH potresaju skandali za skandalom. Reagovala je Srbija, a sada reaguje Hrvatska, a po svoj prilici još jedna zemlja priprema se da slično reaguje – kaže Sredoje Nović, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH (u ostavci).

O špijuniranju se jedino oglašavo ministar bezbjednosti Dragan Mektić dok Izvršno-obavještajni odbor, kojem je to posao, tek sutra planira sjednicu na temu prisluškivanja. Mektić i bez Odbora zna da nema afere već da je OBA BiH radila po zakonu, štiteći ekonomski interes BiH.

– Nema nikakve obavještajne afere, to ovim koji su raskrinkani i pogođeni ovim što mi znamo odgovara da pretvore u nekakvu obavještajnu aferu – kaže Mektić.

Šta to Mektić zna, a njegov zamjenik Mijo Krešić ne zna? Odakle mu operativni podaci da javno ustvrdi da zvaničnici Hrvatske nisu prisluškivani, ali jesu pojedinci u BiH koji su prijetnja ekonomskim interesima- pitaju članovi Zajedničke komisije za praćenje rada OBA BiH.

– Ministar bezbjednosti ne bi trebalo da ima pristup takvim podacima. Moje mišljenje je da operativne podatke ne bi trebalo da ima bilo ko ko po zakonu ne može raspolagati tim podacima, a sigurno da ministar to ne može imati – smatra Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije.

U zavisnosti od sjedišta centrale, mediji različito pišu o pozadini špijunske afere. Sarajevski opravdavaju djelovanje OBA BiH jer sprečava ulazak navodno sumnjivog ruskog kapitala u mostarski Aluminij, posuški rudnik boksita i druga hrvatska preduzeća.

To što su Rusi zaintersovani za lukavačku Koksaru u Tuzlanskom kantonu nije ekonomska okupacija Federacije- odgovaraju s hrvatskih portala koji sve ovo vide kao igru kojom se Hrvati žele predstaviti kao mali Rusi i sniziti njihove akcije kod Amerikanaca pred odlučujući bitku za promjenu Izbornog zakona BiH.

RTRS