Skupština opštine Krupa na Uni prihvatila je danas donaciju Ambasade Azerbejdžana od 26.000 evra za izgradnju rodne kuće književnika Branka Ćopića u selu Hašani.

Načelnik opštine Mladen Kljajić rekao je da donator nije prihvatio prvobitni projekat Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Banjaluka čija je vrijednost iznosila 113.000 KM.

“Nakon svih informacija u medijima u protekle dvije godine, Amabasada Azerbejdžana se prvi put zvanično obratila opštini Krupa na Uni dopisom u julu ove godine i obavijestila nas da je sačinjena procjena vrijednosti projekta od 26.000 evra, te da je kompanija `Benkos Bosna` spremna da započne realizaciju projekta”, naveo je Kljajić.

On je dodao da nedostaje još 10.000 KM na čijem obezbjeđivanju radi kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

“Ako oni ne uspiju, moraćemo tražiti način da obezbijedimo ta sredstva i da konačno počne obnova Ćopićeve kuće”, istakao je Kljajić.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka kojom se odobrava realizacija projekta razvoja ruralnog poslovanja koji realizuje Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U ovoj opštini biće realizovana četiri projekta asfaltiranja putnih pravaca ukupne vrijednosti 544.000 KM, uz učešće opštine i mještana po 10 odsto.

Osim toga, danas je usvojena i odluka o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 130.000 KM za finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata.

Iznos od 65.800 KM predviđen je za učešće u projektu razvoja ruralnog poslovanja, usvojenom ranije danas, a 64.200 KM za proširenje vodovodne mreže i otklanjanju nedostataka na postojećoj vodovodnoj mreži.

Skupština je danas usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta u prvih šest mjeseci ove godine, koji je realizovan u iznosu od 358.094 KM.

Ukupan ovogodišnji budžet opštine Krupa na Uni planiran je u iznosu od 830.000 KM, a za prvih šest mjeseci i poreski i neporeski prihodi manji su od planiranih.

Izvor: Srna/RTRS