Podrška institucijama Srpske stiže od oficira i generala Vojske Republike Srpske. Udruženje “Čast otadžbine” iz Beograda osudilo je napade lidera opozicije. Pozvali su građane, koji su stvarali Srpsku, da ne dozvole da bilo šta ugrozi ono što su stvorili.

Republika Srpska veća je i značajnija od svih nas i niko nema pravo da se, zarad funkcija i privilegija, kocka sa našom prošlošću i budućnošću naše djece, poručuju iz Udruženja “Čast otadžbine”.

Predsjednik Udruženja, Rodoljub Anđić rekao je da ono što opozicija radi unazad godinu dana smatraju kao direktni atak na Republiku Srpsku, na njene institucije, na predsjednika države Milorada Dodika, na Skupštinu i napad na Vladu.

Na meti napada opozicije je i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, samo zato što brani institucije Srpske, navode iz ovog udruženja.

– Dragan Lukač je ime koje je zlatnim slovima zapisano u našu istoriju, a dočekali smo da na njega kidišu dezerteri i kukavice. Razlog je jasan- Lukač je nastavio da brani i gradi Republiku Srpsku i u miru – smatra Branislav Okuka, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja.

Iz Udruženja, koje okuplja i bivše oficire i vojnike Vojske Republike Srpske, prozvali su predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu zbog verbalnih napada na ministra Lukača, kojeg smatraju srpskim herojem, dok Govedarica, kažu, iako vojni obveznik, u borbi za Srpsku nije učestvovao.

Govedarica se danas na telefon nije javljao, a na prozivke da je dezerter, medijima je izjavljivao da je za vrijeme rata imao samo 16 godina. Njegov vršnjak Nedeljko Đorić iz Bijeljine kaže da je mnogo mladića njihove generacije ugradilo mladost u temelje Srpske, dok su neki, kao što je Vukota, kaže, dezerteri.

– Budući da sam 1976. godište, bio sam vojni obveznik i za razliku od nekih mojih vršaka, poput Vukote Govedarice, ponosno sam nosio uniformu Vojsku Republike Srpske, za razliku od Vukote Govedarice, koji se klanja svojim komandantima. Njegovi komandanti nisu ovdje među nama, njegovi komandanti su u Sarajevu, u poznatim stranim amasadama i poznatim stranim službama – kaže Đorić, takođe član Udruženja “Čast otadžbine”.

“Udruženje “Čast otadžbine” pozvalo je građane, koji su se borili i stvarali Srpsku, da ne dozvole da ih izmanipulišu, kako kažu, plaćenici zapadnih mentora, da krenu protiv onoga što su sami stvarali, u krvi sačuvali i za to izgubili 20.000 života.

RTRS